Русия си върна от Запада активи за трилиони рубли

Свят

Стотици компании, които не толкова отдавна бяха регистрирани на Запад, се върнаха в Русия. Този процес се ускори през последните месеци – след влизането в сила на нови закони, улесняващи преместването на руски капитали в родината им. Колко пари вече се върнаха в РФ?

Фирми с руски капитал, регистрирани някога на Запад, днес се завръщат в родината си. Последните новини от тази поредица се отнасят за компанията „Хедхънтър“. На 27 март неговите акционери решиха да се преместят (пререгистрират) от Кипър в Русия.

Неотдавна подобни намерения обяви и големият земеделски холдинг „Русагро“. „Все още не сме получили съответното разрешение, чакаме. Веднага щом бъде получено, ние незабавно ще стартираме всички необходими решения на акционерите за стартиране на процеса на преместване“, каза Александър Тарасов, директор корпоративно развитие в „Русагро“, в началото на март. Компанията започна действия в тази посока в края на миналата година. А забавянето се дължи на чакането на разрешение от регулатора на Република Кипър, който не бърза много.

Предишните данъчни юрисдикции не са доволни от напускането на руските данъкоплатци и забавят бюрократичните процедури. И понякога дори не по меркантилни причини, а, колкото и да е парадоксално, поради русофобски настроения. И като цяло е невъзможно компаниите, регистрирани в Холандия, да се пререгистрират директно в Русия: те могат да напуснат Холандия само през трета – транзитна – юрисдикция.

Плащайте данъци в Русия

Дълго време Република Кипър изглеждаше като удобно място за регистрация на компании с руски капитал. И не само поради съображения за минимизиране на данъците. В рамките на европейската юрисдикция за компаниите беше по-лесно да листват акциите си на западните фондови пазари. Сега обаче, след прекратяването на споразумението за избягване на двойното данъчно облагане между Руската федерация и Република Кипър, предимствата на тази юрисдикция изчезнаха и рисковете от юрисдикцията на държава-членка на ЕС се увеличиха. И основният от тези рискове са санкциите срещу руския бизнес.

Важни са и решенията на западните борси за принудително делистване на руски компании и ограниченията, наложени като част от санкциите за руския бизнес за достъп до заеми. Освен това руските компании, регистрирани на Запад, имат проблеми с извършването на сделки и изплащането на дивиденти.

Руският бизнес днес напълно разбра смисъла на думите на Владимир Путин, изречени по този въпрос преди повече от 20 години: „Ще бъдете измъчвани да гълтате прах, да тичате из съдилищата и офисите на западни чиновници, спасявайки парите си“. „Точно така се случи“, заяви президентът преди година и отново повтори: „Руският капитал, парите, получени тук, трябва да работят за страната, за нейното национално развитие“.

Руските собственици са добре дошли в родината си. Държавата прави всичко, за да гарантира, че руският бизнес, който де юре остава в чужбина, се завръща у дома – и там плаща данъци. В Русия, където извършва основната си дейност, където се намират неговите служители и основните активи.

От 2018 г. Русия има два специални административни района (САР) – специални правни режими, създадени за настаняване на чуждестранни холдингови компании. Те се намират на остров Октябрски в Калининград и остров Руски във Владивосток. За да насърчи връщането на бизнеса, САР има редица данъчни стимули. Например изключване от данъчната основа на доходи под формата на акции или акции на икономически значими организации. Има и облекчения за данък върху доходите на физическите лица.

През лятото на 2023 г. Русия прие допълнителни закони, гарантиращи специална подкрепа за завръщащите се компании. Те предоставят правно основание за преместване в Русия дори при съпротивата на чуждестранни регулатори и акционери от недружелюбни страни. И това даде ефект, който може да се оцени в рубли и печалби за руската държава.

Връщане на пари и бизнес

Редица ключови компании, работещи в Русия, регистрирани преди това в чужбина, започнаха директно да се завръщат в родината си. Така през януари 2024 г. акционерите на ТКС (компанията майка на „Тинкоф“) решиха да се пререгистрират в Русия. Това може да се оцени от гледна точка на това колко финансови ресурси се връщат в Русия по този начин: приходите на групата за 2023 г. възлизат на 487,7 милиарда рубли, нетната печалба е 80,9 милиарда, а броят на клиентите надхвърля 40 милиона души.

Контролиращите акционери на ТКС последваха стъпките на Владимир Потанин, който прехвърли основната си холдингова структура в Русия в началото на 2023 г. На остров Руски е регистрирана международната компания „Интеррос Инвест“, наследник на регистрираната в Кипър „Интеррос“.

А тази структура също крие сериозни пари. „Интеррос Инвест“ е 100% собственик на „Росбанк“ и редица застрахователни компании. Освен това той контролира 37% от най-голямата минна и металургична компания „Норилск Никел“ (чиито приходи само през първата половина на 2023 г. надхвърлят 6,7 милиарда долара). „Интерос Инвест“ също притежава престижния ски курорт „Роза Хутор“ и многопрофилния туристически клъстер „Три Вулкана“ в Камчатка.

Друг актив, в който „Интеррос Инвест“ има 37% дял, „Бистрински“, самият той е претърпял предомицилация в съответствие със специален президентски указ от 13 август 2023 г. Преди това минният завод (мед, злато, проучване на благородни метали) беше контролиран от кипърска компания, собственост на същите руски акционери.

В края на миналата година бяха обявени планове най-големият руски пазар „Озон“ да смени юрисдикцията си от Кипър на Русия. Финансовият директор на „Озон“ Игор Герасимов обясни какво се случва с желанието на холдинговата структура да бъде „възможно най-близо“ до работещи юридически лица в Русия. През 2023 г. на пазара са продадени стоки на стойност 1,7 трилиона рубли, а оперативният паричен поток надхвърли 80 милиарда рубли.

Акционерите на „Обединена медицинска група“, холдинговата компания на Европейския медицински център (ЕМЦ), одобриха прехвърлянето на регистрацията на компанията от Кипър на остров Октябрски в Калининградска област. Мрежата на EЕМЦ включва шест многопрофилни медицински центъра, перинатален и педиатричен комплекс, рехабилитационни и гериатрични центрове. Приходите на компанията през първата половина на 2023 г. възлизат на 139,2 милиона евро. Подобно решение взе и групата компании „МД Медикал“, която управлява мрежата от клиники „Майка и дете“.

Решението за „преместване“ в Русия беше взето на 15 декември 2023 г. от акционерите на холдинга за развитие „Еталон Груп“. Приходите на компанията в края на 2023 г. възлизат на 88,8 милиарда рубли.

Освен това вече беше обявено, че компанията майка на „Трансмашхолдинг“ също се премества в Русия. „Трансмашхолдинг“ е един от флагманите на руското машиностроене, занимаващ се със създаването и проектирането на влакове, автомобили, двигатели и много други високотехнологични транспортни продукти. Структурата на „Трансмашхолдинг“ включва повече от 15 предприятия. Приходите на „Трансмашхолдинг“ през първата половина на 2023 г. възлизат на 160,3 милиарда рубли. Очаква се процесът по преместването да приключи тази пролет.

Според пълномощника на президента в Далекоизточния федерален окръг Юрий Трутнев само регистрацията на компании на остров Руски в началото на 2024 г. е осигурила връщането на активи на стойност 5 трилиона рубли в Русия. През изминалата година около 200 компании, собственост на руски бизнесмени, са регистрирани в САР в Далечния изток и Балтика, казва министърът на икономическото развитие Максим Решетников. В пълно съответствие с думите на руския лидер, казани в неотдавнашното му обръщение към Федералното събрание: „Трябва да инвестираме ресурси в Русия, в региона, в развитието на компаниите, в обучението на кадри. Най-надеждната защита на активите и капитала на руския бизнес е нашата силна, суверенна страна.“

Превод: В. Сергеев

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *