Руска ядрена подводница и фрегата стреляха в Атлантическия океан на път към Куба

Свят

Руската военна фрегата „Адмирал Горшков“ и ядрената подводница „Казан“ проведоха ракетни учения в Атлантическия океан на път към Куба, предаде Ройтерс, цитирайки руското министерство на отбраната.

Ученията включваха стрелби с високоточни ракети по цели на разстояние по-голямо от 600 километра, се казва в публикуваното днес изявление, за което съобщи и БТА.

През последните дни „Адмирал Горшков“ също проведе учение за отразяване на въздушна атака, съобщиха от министерството.

Общо четири руски военни плавателни съда е предвидено да пристигнат в Куба утре. Миналата седмица карибската държава заяви, че подобни посещения са стандартна практика за военноморските сили на приятелски страни, както и че корабите не носят ядрени оръжия и не представляват заплаха за региона.

Въпреки това посещението ще бъде наблюдавано внимателно от Съединените щати в момент на изострено напрежение с Русия заради войната в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати не смятат този ход за заплашителен, но военноморските им сили ще наблюдават ученията, заяви американски служител пред репортери миналата седмица.

С този ход, обаче, Русия показва на САЩ и на света, че е глобална сила, с която всички трябва да се съобразяват“, смятат експерти.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *