Руски експерт взривяващо: Бившият „крал“ САЩ вече е напълно „гол“!

Свят

За да успокои до някаква степен Доналд Тръмп и да го накара да погледне по-благосклонно на държавите от Западна Европа и на Евросъюза като цяло, Брюксел обеща, че ще започне да купува по-голямо количество втечнен шистов газ от САЩ.

Затова Европейският съюз прави план да удвои вноса на втечнен газ от САЩ до 2023 година. Само че този план може да си остане само план. Поради простата причина, че европейският комисар по енергетиката предупреди: цената на американския втечнен газ трябва да бъде конкурентоспособна, а руският природен газ е много евтин. И едва ли американският втечнен газ, който идва от другия край на земното кълбо може да му бъде конкуренция.

Това съобщи германският бизнес вестник Handelsblatt вчера.

Заместникът на генералния директор на Института по национална енергетика Александър Фролов заяви, че Европа не е основният пазар на втечнен шистов газ – Южна Корея и Япония купуват втечнен газ значително повече от Европейския съюз. Александър Фролов отбеляза, че миналата година Европейският съюз е закупил 55 милиарда кубически метра втечнен газ, което е само една четвърт от обема на природния газ, който Русия доставя по тръбопровода.

Според експертът, желанието на Съединените щати да наложат стоките си на Европа, не е свързано с някаква злонамереност, а с факта, че Вашингтон развали отношенията си с Пекин, поради което вече е много проблематично да продава втечнения си газ на китайския пазар, но въпреки това е необходимо да го продава някъде.

„Ако говорим за нашия втечнен газ, тогава, разбира се, от руския Ямал е много по-лесно и по-евтино, втечнен газ да се доставя в Европа, отколкото от Съединените щати. Все пак, трябва да се разбере, че не САЩ са основният ни конкурент на този пазар, а Катар. Въпреки това, трябва да се отбележи, че няма значително увеличение на потреблението на втечнен газ в Европа, и следователно не е ясно дали ЕС може да удвои купуването на втечнен газ. Понеже това просто не е необходимо. Азиатският пазар расте много по-бързо от европейския – предимно китайският. Китай скоро ще изпревари Япония по отношение на покупките на втечнен газ. Трябва и ние да погледнем в тази посока ”, обясни експертът.

Коментирайки произвола на САЩ на енергийния пазар, Александър Фролов отбеляза, че САЩ не отиват по далеч от заплахите.
– Те надуват бузите си. Те заплашват. Те казват, че ще покажат всичко на всички, но не показват нищо. Тези американски заплахи са повече пиар и крепене на предишния имидж. А иначе, вече всеки може да извика, че Вашингтон е голият крал. По същество зад думите на Белия дом няма нищо – подчерта експертът.

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *