Сачева с половин уста: Държавата няма достатъчно пари за преизчисляване на пенсиите!

България отблизо
Държавата няма достатъчно пари, за да бъдат преизчислени пенсиите догодина. Това обяви социалният министър Деница Сачева.

На свое заседание днес Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. Предстои съгласуването на проектозакона в Националния съвет за тристранно сътрудничество, приемането му от Министерския съвет и окончателното му гласуване в Народното събрание.

 

Сачева обясни, че наложеното осъвременяване на пенсиите с пет на сто от 1-ви юли догодина и изпреварващото вдигане на минималната и максималната пенсия, съответно на 300 и на 1440 лв., е справедлив модел: По думите на социалния министър преизчисляване на пенсиите върху осигурителен доход за 2015 и 2019 г. няма да може да се случи, защото “държавата не разполага с такива средства”.

 

“Към момента 250 лв. спрямо 1200 лв. максимална пенсия, съотношението е 4,8, точно същото съотношение ще запазим и в следващата година. Има пенсионери, които считат, че са ощетени, защото имат ниски пенсии. Все пак наистина пенсията е функция на осигурителния принос“, обясни социалният министър, цитирана от БНР.

 

От своя страна председателят на Надзорния съвет от квотата на работодателите Стефан Василев заяви, че организацията му ще гласува против проекта на държавата с аргумента, че минималната пенсия от 300 лева демотивира.

Tagged

1 thought on “Сачева с половин уста: Държавата няма достатъчно пари за преизчисляване на пенсиите!

  1. А имате пари да качите с 20% най-големите пенсии!? Каква е логиката да качвате максимално и тях,вместо да е например по 5% както е при средните пенсии или дори 0% ,защото са достатъчно големи за да преживяват..Потърпевши ще са средните пенсии за сметка на минималните и максималните..Ще излезе,че това което трябва да получат средните пенсии ще бъде разпределено между минималните и максималните пенси.При този недостиг на пари каква е логиката да ги качвате за сметка на средните пенсии,за които казвате че няма пари.Качвате ги защото засяга всички вас,които предстои да се пенсионирате и сте на големи заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *