Сензационно откритие: На Луната има кислород за 100 хиляди години!

Свят

Учен от Австралия е уверен, че на Луната има достатъчно кислород, за да могат хората да го използват за дишане, ако е необходимо. 

Но има едно незначително усложнение. Този кислород първо трябва да бъде извлечен, пише Sciencealert.

Земният спътник има доста тънка атмосфера, която съдържа предимно аргон, водород и неон. Този въздух не е подходящ за дишане. Кислородът се съдържа в реголита. Това е специален слой от прах и камъни. Джон Грант от Университета на Южния кръст смята, че ако стане възможно да се извлече кислород от реголита, тогава ще бъде достатъчно 8 милиарда души да живеят на Луната в продължение на 100 хиляди години.

Можете да намерите кислород на Луната в желязо или магнезиев оксид, в алуминий, които се намират там в големи количества. Представен е в малко по-различна форма и не може да се използва за дишане. Грант отбеляза, че ще са необходими много усилия, за да го извлекат.

Кислородът може да се получи чрез електролиза. В този случай електрически ток ще премине през разтопения алуминиев оксид и ще ги раздели на две различни вещества. На нашата планета кислородът действа като страничен продукт от електролизата, а на Луната той ще стане основният. Ученият добавя, че процесът ще изисква не само огромно количество енергия, но и мощно оборудване от индустриален характер.

Един кубичен метър реголит може да съдържа до 630 килограма кислород. Един човек се нуждае от около 800 грама на ден. Следователно количеството кислород, което може да се получи от спътника, ще бъде достатъчно за почти 100 хиляди години за 8 милиарда души. В този случай крайните показатели ще зависят от това колко ефективно ще бъде възможно да се произвежда кислород и колко ще се промени консумацията му от хората при малко по-различните условия на живот, характерни за Луната.

Превод: БЛИЦ

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *