Сергей Лавров: Движим се към нов и справедлив световен ред!

Свят

Руският външен министър Сергей Лавров призова за създаване на по-справедлив световен ред в партньорство с Китай. Той пристигна на посещение в Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Изживяваме много сериозен етап в историята на международните отношения“, заяви първият дипломат на Кремъл в началото на среща с китайския си колега Ван И.

„Убеден съм, че след приключването на този етап международното положение ще бъде много по-ясно и заедно с вас и с нашите привърженици ще се насочим към един многополюсен, справедлив, демократичен световен ред“, каза той.

Пекин не осъди след 24 февруари руската спецоперация в Украйна и предпочете да критикува санкциите на Запада срещу Русия. Седмици преди избухването на войната руският президент Владимир Путин бе топло приет от своя колега Си Цзинпин в Пекин. Двете страни приветстваха тогава „безграничното си“ приятелство и осъдиха „разширяването“ на НАТО.

Днес Лавров и Ван И констатираха, че в сегашната трудна международна обстановка Москва и Пекин действат от единни позиции и продължават да укрепват своето стратегическо партньорство. На срещата бяха разгледани важни теми от глобалния и регионалния дневен ред, включително положението в Афганистан, Централна Азия, ситуацията около иранската ядрена програма и на Корейския полуостров. Проведена бе обстойна размяна на мнения за ситуацията около Украйна, отбелязва ТАСС.

Лавров е в Китай за участие в двудневна среща, посветена на Афганистан, по време на която се очаква да контактува с представител на американската дипломация.

Във форума в източния град Тунси ще участват седем страни, съседни на Афганистан – Русия, Китай, Пакистан, Иран, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. Очаква се да се включи и ръководителят на дипломацията на талибаните Амир Хан Мутаки, съобщи агенция Синхуа.

Успоредно с това ще се състои среща в рамките на „механизма за консултации“ във връзка с Афганистан, в която ще се включат дипломати от Китай, Русия, Пакистан и САЩ, съобщи Пекин. Според говорител на Държавния департамент в нея ще участва специалният представител на Вашингтон за Афганистан Том Уест.

Китай има обща граница с Афганистан, дълга едва 76 км. Пекин отдавна се страхува, че съседната страна може да стане база за укриващи се сепаратисти и ислямисти от уйгурското мюсюлманско малцинство в провинция Синцзян.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *