Сергей Лавров: „Турски поток“ през България ще укрепи сигурността на страната ви!

Свят

Продължаването на „Турски поток“ през България ще укрепи нейната енергийна сигурност, а оттам и нейната международна сигурност.

Това заяви в интервю за списание „Международни отношения“ руският външен министър Сергей Лавров.

Според него, независимо от усложняващата се ситуация в Европа, руско-българските отношения се развиват достатъчно динамично.

„Ние очакваме, че положителната динамика на политическите контакти ще засили практическото сътрудничество, най-вече в областта на енергетиката и търговско-икономическата сфера, още повече, че тук потенциалът е значителен. Широки възможности за полагане на съвместни усилия предоставя проектът за газопровода „Турски поток”. Неговото продължаване на територията на България ще укрепи енергийната сигурност на вашата страна. Предвид на печалния опит с „Южен поток” е необходимо да се постигнат твърди гаранции от страна на Европейската комисия, че съществуващите планове няма да бъдат провалени, от произволно решение на Брюксел“, подчерта Лавров.

Той вижда добри перспективи за задълбочаване на сътрудничеството и по линия на ядрената енергетика.

„Добри перспективи за задълбочаване на сътрудничеството са свързани с решението на София да възобнови строителството на АЕЦ „Белене”. Русия разполага с всички необходими технологии и с дългогодишен опит за успешен рестарт на проекта. На този етап държавната корпорация „Росатом” обмисля възможни форми за участие в изграждането на атомната електроцентрала. Между другото ще отбележа, че в периода 2017-2018 година „Росатом” вече осигури възможност за удължаване с 30 години на срока за експлоатация на 5-ти и 6-ти енергийни блокове на единствено действащата в страната АЕЦ „Козлодуй”“, каза Лавров.

Според него, проблем е слабият ръст на двустранния стокообмен, който е нараснал с едва 0,6% през 2018 г., на фона на ръст от 24% през 2017 г. Нарастването му се обсъжда в рамките на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. На 25 октомври 2018 г. в Москва беше проведено ХVI-то заседание на Междуправителствената комисия, следващото е планирано за месец септември тази година в България.

„Уверени сме, че активното сътрудничество между руските и българските експерти ще допринесе за същественото укрепване на търговско-икономическите връзки“, заяви Лавров.

„През тази година в повече от 30 града на България протече акцията „Безсмъртният полк”. Използвам случая, за да изразя искрена признателност към българските приятели за тяхното съдействие в опазването на историческата памет“, изрази благодарност Сергей Лавров./vesti.bg/

Остава само да добавим, че укрепването на нашата енергийна независимост, укрепва и националната сигурност на страната ни. Понеже няма да се молим на съседите за малко ток или природен газ. А и когато тръбите на „Турски поток“ минат през България, това ще даде достатъчно основания на Русия да ни защитава от всеки опит за посегателство, под предлог, че защитава своите интереси в България. Ето това означава енергийна и национална сигурност.

istinata.net        

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *