Скандалът се разраства. Бойко Рашков посрещал гости за рождения си ден и сред тях се промъкнали контрабандисти

България отблизо
Бойко Рашков обяви, че обвинените за контрабанда баща и син Марин и Стефан Димитрови са били доведени на гости в дома му по случай неговия рожден ден лично от главния секретар на МВР Живко Коцев.

В интервю за Свободна Европа депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и бивш вътрешен министър в кабинета „Петков“ Бойко Рашков коментира скандалите около фигурата на главния секретар на МВР Живко Коцев и предполагаемата му връзка с обвинените за контрабанда митничари баща и син – Марин и Стефан Димитрови.

В момента Марин Димитров е в болницата, а синът му – в ареста. Самият Коцев също е в болнични, след като първо си подаде оставката, а после се отказа от това действие и остана на поста си. Вчера служебният кабинет поиска президентът да подпише указ за освобождаването му.

 

„Главният секретар на МВР дойде с тях. Аз също ги познавам, разбира се. Но какво да кажа – тия назад, тия напред? Идват хората да ме поздравят. Като дойде някой на гости у вас и ви поздрави за съответен празник, нали не му правите справка за криминалното настояще? Аз откъде мога да допускам, че някой може би се занимава с такава дейност и главният секретар може би е във връзка с тях“, попита Бойко Рашков.

 

„Нека изкарват колкото кучета и котки искат. И аз имам вкъщи. Нека докажат тези контрабандни канали, това са възловите въпроси, а не сега кой с куче и кой без куче. Това е нивото на прокуратурата“, коментира Бойко Рашков.

 

„Различни хора, различни нрави. Младият човек обича да парадира с познанства с известни лица и да ги разпраща на свои приятели. Това нещо е маниакално и не цели нищо. Главната цел е да се представи, че е в София, а той е от Хасково, и контактува на високи нива“, каза бившият вътрешен министър.

 

Той заяви, че в медиите е прочел как Живко Коцев казал, че има респект към него и затова контактувал с Димитрови – от лоялност. „Нямам обяснение на това. Тук има доста противоречия, нека бъдем по-щадящи. Има и други противоречия“, призова Рашков.

 

„Защо той към мен вече като главен секретар, поддържайки отношения към тези хора, обяснява това с лоялност към мен – не мога да дам смислен отговор.  Става въпрос за натиск върху този човек. Ако е вярно това, което разбрахме: че са му отправяни закани и заплахи, ако не си подпише оставката – то това граничи с престъпление по Наказателния кодекс“, каза Рашков.

 

Според него Калин Стоянов е останал начело на МВР, защото е спечелил доверието на ГЕРБ и ДПС, за да им съдейства по време на провеждането на изборите.

 

„Първият му изпит беше при местните избори, където МВР под негово ръководство не се справи с купения вот. Този аванс, който той има от миналия вот, сега се използва от тези политически сили, които разчитат на купения вот. Това е практиката им десетилетия наред“, заяви Бойко Рашков.

 

Той посочи, че шефът на митниците също има ключова роля при провеждането на изборите. Вчера положилата клетва служебна финансова министърка Людмила Петкова назначи Георги Димов на освободеното от арестуваната Петя Банкова ръководно място в Агенция „Митници“.

 

„Банкова в голяма степен е нарушила режима на генералната дейност в митниците. Арестът ѝ тълкувам като един закономерен отговор“, каза Рашков.

 

Бившият вътрешен министър посочи, че атаката по Банкова и Коцев съвпада с идването на предизборната кампания. „Подозренията ми са свързани с ГЕРБ и ДПС. То е логично“, заяви той.

 

Рашков на свой ред отправи обвинения към Калин Стоянов, че е близък със семейство Димитрови.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *