Скръбна вест. Отиде си голям български поет

България отблизо

Напусна ни незабравимият български поет Таньо Клисуров!

Клисуров се готвеше да празнува 80-годишния си юбилей на 23 май. „Полетя към звездите приятелят, човекът, творецът – неотразимият със своето творчество и своя пример – Таньо Клисуров! Той – поетът с национална слава, стожерът на литературната творческа гилдия в Стара Загора, приятелят на толкова много почитатели на изящното слово, обичаният и уважаван от всички главен редактор на списание „Птици в нощта“.

 

Беше тих и сдържан, принципен и справедлив. Остави ни своя блестящ пример и творчество – едно безценно съкровище, което времето ще съхрани. Сбогом, поете, сбогом приятелю!“ Така старозагорските поети съобщиха за кончината своя доайен. „ТЪЖНИТЕ ВЕСТИ идват внезапно и изпепеляват душата…

„Току-що прочетох: отишъл си е ТАНЬО КЛИСУРОВ! О, не! Не и Таньо – такъв чист български параклис; достоен и много талантлив Поет и свиден приятел… Светъл път към вечността, скъпи Таньо! Мария, прегръщам те, миличка! И скърбя заедно с теб и с всички приятели…“, написа във Фейсбук профила си поетесата Елка Няколова.

„Поете, Брате, Приятелю… Сбогом! Обичам те! И Ти благодаря за времето, за думите, за мислите… За всичко, което ни събираше! Мир на душата Ти и Светлина по пътя ти небесен! С БОГОМ, ТАНЬО!“ С тези думи изпрати своя неизменен учител друг майстор на римите – Йордан Пеев.

Таньо Клисуров е роден на 23 май 1944 г. в Мъглиж. Завършил е българска филология във Великотърновския университет. Работил е в културния отдел на в. „Септември“, бил е главен редактор на литературния алманах „Хоризонт“ и на в. „Вик“, драматург на ДТ „Гео Милев“, учител. Член е на СБП и на СБЖ. Автор е на 14 стихосбирки: „Южна гара“, „Най-скъпото“, „Минирано поле“, „Резервен изход“, „Вътрешен глас“, „Собственик на болката“, „Във втората половина на живота“, „Страхувам се от рая“, „Казано с очи“, „Седмото небе“, „Душа, съветник мой попътен“, „Прошепнати думи“, „Внезапно сърцебиене“, „Мерено и немерено“.

В Москва излиза книгата му „Сказано глазами“. Първата му книга „Южна гара“ получава голямата награда на литературните празници „Южна пролет“ в Хасково (1976). Носител е на Наградата за поезия на СБП и редица други литературни награди. Почетен гражданин на Стара Загора. Председател на Дружеството на писателите в града.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *