След консултациите с Радев: ДПС готови да управляват с ГЕРБ. Имали опит

България отблизо

Трябва ни правителство с дългосрочен хоризонт, готово да направи решителни реформи. Искам да чуя вашата оценка за състоянието на диалога в 48-то НС. Участвате ли в диалога, търсят ли ви другите партии.

Това заяви по време на консултациите си с ДПС държавният глава Румен Радев. При него се появиха Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

 

„ДПС е партия с опит в парламентаризма“, подчерта Радев.

 

„Къде виждате сега залогът и каузата, около които може да се създаде едно устойчиво управленско мнозинство, което да излъчи правителство“, каза той.

Радев попита какво мислят за промяната на формулата за съставяне на правителство, защото след последните няколко избора пъзелът се сглабя все по-трудно.

„Проблемите и работата пред 48-то НС стоят и се усложняват, защото липсата на ясен времеви хоризонт остро поставя въпроса за приоритетите на този парламент“, каза Радев.

Държавният глава повдигна и темата за бюджета, питайки какво е мнението на формацията по този казус.

„Вие от вашия опит каква гаранция може да дадете, че един бюджет, няма да се превърне в предизборна платформа с неясен изход. Всички искаме нашите граждани да имат по-високо качество на живот и стандарти“, каза той, отново излагайки опасенията си, че един бюджет може да стане обект на предизборно наддаване.

Радев попита какво е мнението на представителите на ДПС за правосъдната реформа.

Мустафа Карадайъ благодари на Румен Радев за поставените въпроси.

„Искам да започна с конкретика. Правосъдна реформа като термин и понятие ползват много политически сили, включително и за главния прокурор. Всички ние знаем, че на политическия терен ние от ДПС изработихме идея за промени на Конституцията, абсолютно почтено и пред медиите. Представихме проекта си пред всички медии и колеги. Очаквахме да получим определена подкрепа, дори и да има корекция на идеите и да се внесе в деловодството на НС“, каза той.

„Уви, една част от политиците предпочитат да говорят, но не и да действат. Явно действията елиминират говоренето. При нас е доста  по –различно. Ние предпочитаме да вършим работа, а не да говорим. За съжаление, по този начин понятието съдебна реформа девалвира“, смята Карадайъ.

Лидерът на ДПС обеща все пак да даде нужното от формацията за започването на подобни промени.

По думите му много политици използват думата „корупция“.

Според него ситуацията е неясна, а последните три бюджета са били направени предизборно. „Завещан ни е дълг от 15 млрд. на година и това може да се превърне в 30-35 млрд. дълг на година, ако се допусне сега да се прави предизборен и популистки бюджет“, каза той.

По думите му и 15 млрд. дълг не е малко за страна като България.

„Внуците на нашите внуци ще плащат това, което в момента го има“, заключи лидерът на ДПС и добави, че към бюджета трябва да се подходи много отговорно.

„Искам да приветствам служебния кабинет с внасянето и удължаването на мерките, които са към хората и към бизнеса, за да може бюджет 2022 да продължи и през следващата година“, каза той.

Карадайъ разчете вота от последните избори, че партиите трябва да спрат с омразата и да започнат да работят заедно. Той подчерта, че ДПС еднакво си говори с всички.

Румен Радев попита Карадайъ дали ДПС би подкрепила първи мандат за съставяне на правителство, който ще се опитат да реализират от ГЕРБ.

„Диалог с предварителни условия, червени и розови линии, трудно би произвел какъвто и да е продукт. Ние от ДПС на преден план поставяме диалогът. Засега сме на етап разговори. Еднакво си говорим с всички. Призивите ни към всички са еднакви. Предварителните червени линии и условия до голяма степен намират полета разговорите да не могат да прераснат в диалог. Не поставяме предварителни условия. За първия мандат най-голямата парламентарна група в НС има правото да предложи премиер, но ние очакваме да чуем политики. Ако се предлага реваншизъм или контрареваншизъм, продължение на политиката на омраза и арогантност, не бихме подкрепили такава политика. Това е вредно и за българите и за държавата. Ако е неуспешен първият мандат, ще подходим така и към втория. Ако и вторият е неуспешен, то така ще подходим към третия. Важно е да има стабилно управление в страната, за да има сигурност на българските граждани“, каза Карадайъ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *