Слугата СЕ РАЗБУНТУВА срещу своя ГОСПОДАР!? Вижте КАКВИ са причините за Брюкселската БАТАЛИЯ?

Свят

Съвсем неочаквано, без много значими поводи и някак изведнъж, се случи нещо немислимо. Брюксел обяви война на Вашингтон. Слугата се разбунтува срещу своя господар.

Европейската комисия и лично нейният председател Жан Клод Юнкер, обявиха ред законодателни инициативи, които анулират санкциите на САЩ по отношение на големите западноевропейски корпорации. На първо място ЕК ликвидира или се направи, че ликвидира, онова, което Щатите обичат да назовават „ американско право на екстериториалност“ по отношение на държавите от Стара Европа.

Това, казано с думи прости означава, че САЩ имат право да се разпореждат в чуждите държави като в собствената си държава. Защото при екстериториалност, законите на САЩ важат, както в самите Съединени щати, така и в другите западни, уж съюзнически на САЩ страни. А законите на самата държава-съюзник на САЩ са подчинени на щатските закони.

Ние сами сме свидетели как безпардонно Съединените щати отправят искания да бъде екстрадиран в Щатите някой български гражданин, който по мнение на американците бил нарушил някак техните закони. Разбира се, без изобщо да е стъпвал в САЩ. Спомнете си Желяз Андреев, който бил нарушил ембаргото срещу Сирия. Слави Трифонов пък, се застъпваше против екстрадицията на друга обвинена от американци българка. От 2011 г. досега са екстрадирани към САЩ 131 българи. Така е, когато друга страна се разпорежда в твоята държава като у дома си.

Но анулирайки правото на САЩ да се разпорежда в големите държави на ЕС,  Брюксел се опитва да защити своите корпорации от нахалното ограбване, на което американците имаха намерение да ги подложат. Защото много големи европейски компании бяха започнали бизнес с Иран. И изведнъж САЩ затвори и това кранче.

Припомняме: Тръмп заяви гръмогласно, че който търгува с Иран ще бъде санкциониран с многомилиардни глоби.

Всички знаят, че досега Съединените щати държаха на къса верижка Европейския съюз.

Защото САЩ са могъща военна и икономическа сила. И защото дадоха много милиарди долари, за да възстановят западните страни след края на Втората световна война.

В такъв смисъл старите членки на ЕС са задължени на САЩ. А и много им се иска, заедно със своя сюзерен, и те като васали, да се облажат, когато янките завладеят света.

Затова големите западноевропейски корпорации и контролираните от тях политици бяха плътно зад САЩ. И изпълняваха всяка заповед на господарите от Капитолия.

Западните страни участваха във всички авантюри на Белия дом. Не за друго, а защото и те получаваха дял от плячката. Така беше, когато започна така нареченото „приемане“ на Източноевропейските страни в ЕС и НАТО. Набързо, насила и преди да се усетят Средно и Източноевропейските страни бяха натикани и в двете „организации“. И само за десетина години бяха превърнати в колонии. Икономиките, армиите и всичко останало, бяха безмилостно унищожени от „добричките“ САЩ и ЕС. А западните корпорации се настаниха на техните пазари и започнаха да изсмукват ресурсите на нещастните държави. Народите пък, бяха подложени на невиждана бедност и мизерия.

Брюксел беше със САЩ, и  когато „Коалицията на желаещите“ нахлу в Ирак, който уж имал химическо оръжие и заплашвал да унищожи света.

Но единственото, което се случи бе унищожението на самия Ирак. Армиите на Запада избиха десетки хиляди невинни хора. А Щатските и западните корпорации си поделиха ресурсите на страната.

Същото стана и с Либия. „Диктаторът“ Кадафи бе унищожен. Но заедно с него бе унищожена и страната. А големите транснационални евроатлантически корпорации се настаниха като у дома си и там. Същото щеше да се случи и с Египет, Сирия и Турция. Ако не беше намесата на Русия.

Затова например, Ердоган не трябва да се прави на голям президент и мюсюлмански обединител. Нито на възстановител на някогашната Османска империя. Защото той е жив, а страната му е цяла и невредима, само защото руският президент Владимир Путин му спаси живота.

Западните транснационални корпорации бяха готови дори да унищожат и своите народи, като разрешат на САЩ да внасят ГМО-стоки, които са правени по химически път. И вредят на хората още от най-млада възраст. Напълниха страните си с радикални мюсюлмани и джихадисти. Можем да изброяваме още много други неща.

Но във всички тези случаи ЕС и САЩ действаха заедно, защото после разделяха по някакъв начин награбеното.

Съвсем не бе такъв случаят обаче, с прословутите санкции срещу Русия. Тези санкции, които продължават и досега, изсмукаха от големите западноевропейски фирми и  компании стотици милиарди и трилиони долари.

Не за друго, а защото Евросъюзът, след разширението си, започна да става икономически все по-могъщ. И янките с право се опасяваха, че ще дойде момент, когато Брюксел вече няма да се подчинява на САЩ. Затова започнаха да въвеждат санкции, които да удрят здраво, най-вече по западните компании. За да отслабят Евросъюза и да го превърнат в още по-послушна марионетка.

Само че чашата преля. Когато Щатите въведоха напълно измислените санкции срещу Иран. И когато решиха да спрат Северен поток 2. Защото Брюкселци виждаха, че тези санкции не са насочени толкова срещу Иран или Русия, колкото срещу тях самите. Срещу техните големи корпорации. Така Берлин, Париж и Рим, разбраха, че целта на САЩ е да унищожат и тях.

Затова васалите скочиха срещу своя сюзерен. Дори се чува, че сега ЕС ще отмени едностранно, без да пита Големия брат, и антируските санкции. Възможно е да се получи и някаква форма на сътрудничество между Русия и ЕС. Ако янките са достатъчно глупави, за да го допуснат.

Но при всички случаи ще трябва да има коренна промяна на политиката на САЩ спрямо ЕС. И спрямо Русия. Защото играта на унищожаване вече не върви. Не за друго, а понеже засегна и старите страни-членки на ЕС.

Толкова за ЕС и за САЩ. Те са готови да унищожат всички новоприети страни. Без изобщо да се замислят. Но когато започне да гори тяхната черга, тогава изведнъж се събуждат и скачат в „праведен“ гняв.

Затова колкото по-бързо избягаме от този покварен ЕС, и се присъединим към Евразийския съюз, толкова по-бързо ще възстановим икономиката си. А народът ни ще заживее достойно и човешки.

Автор Иво Македонски, istinata.net

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *