Служебното правителство разкри как мафиотите са си раздавали държавни пари на поразия!

България отблизо

По поръчение на президента Румен Радев започна работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие. Тя е създадена с цел проверка на процедурите по отпускане на кредити. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв., се казва в съобщение на Министерството на икономиката.

 

Проверката стана възможна след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя акции. По силата на този договор, търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът на икономиката, като представител на държавата стана едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР.

 

Фирмите и връзките

 

„Слънчев ден“ АД е фирма, свързана с Георги Гергов. През 2019 г. той прехвърля компанията на Ангел Палийски – известен в публичното пространство като дългогодишен президент на ФК „Ботев“ – Пловдив. Солидната финансова подкрепа от ББР за операцията е сигнал за политически патронаж от управляващите. Буквално дни преди офанзивата във варненския общински съвет ръководената от Стоян Мавродиев банка е изкупила близо 29 млн. лв. кредит на определена банка към „Слънчев ден“, пишат тогава от в. „Капитал“.

 

Неформално се твърди, че възходът на Палийски се дължи на брокерството на Делян Пеевски – в средата на януари 2019 г.  „Слънчев ден“ придобива дружество, чийто единствен проект е имотен проект в столичния квартал „Изток“. Той също е финансиран от ББР, както и строителната компания продавач – „Ултрастрой“, която исторически често е била подизпълнител на свързани с Пеевски строителни дружества, допълват от изданието.

 

“Благоевград – БТ” АД е бивша цигарена фабрика, дъщерна на „Булгартабак холдинг“. Смята се, че именно под тази шапка са били събрани компании на Пеевски. През 2017 г. „Булгартабак холдинг“ АД съобщи през сайта на фондовата борса, че е прехвърлила акции на дъщерни дружества към друга своя фирма. От публикацията се разбира, че на 31 юли същата година в Централния депозитар е регистрирано прехвърляне на 98.19% от акциите на „София-БТ“АД и 100% от акциите на „Плевен-БТ“ на „Благоевград-БТ“ АД.

 

Според данните за 2016 г. под шапката на благоевградското дружество влизат активи за над 1 млрд. лв., като неговите приходи и тези на дружествата, влезли в него, от началото на годината сумарно възлизат на същата сума, писаха тогава и „Капитал“, и „Дневник“.

 

Уви, не бе тайна за никого, че Пеевски е един от най-големите клиенти на ББР от години. За пръв път обаче това бе посочено от най-висшестоящия в Министерството на икономиката – служебният министър Кирил Петков.

Кредити очевидно получава и свързаната с депутата от ДПС фирма „Маркет инвестмънт“ (Техномаркет). Към 27 септември 2019 г. свързани с Пеевски компании вече имат около 250 милиона лева заеми от ръководената (тогава) от Стоян Мавродиев банка. Тогава са отпуснати 100 милиона лева на компанията за мениджъри в „Техномаркет“.

 

За целта веригата за техника формално е извадена от групата „Булгартабак“.

 

Фирмата „Роудуей кънстракшън“ е една от 8-те компании, получили солен кредит от ББР. 150 милиона са били отпуснати през 2019 г. С тези пари е станала възможна покупката на  „Пътстройинженеринг“ АД – сравнително малка фирма със седалище в кърджалийското село Груево. Предишният собственик на „Пътстройинженеринг“ е бизнесменът Румен Гайтански – Вълка. Фирмата е придобита от адв. Иван Емилов Георгиев за 100 лева.

 

„Параходство БМФ“ АД е дружество, свързано с братята Кирил и Георги Домусчиеви, показва една обикновена справка в Търговския регистър. Името на Кирил Домусчиев, собственик на Нова Броудкастинг Груп се свързва с Делян Пеевски. „Параходство БМФ“ АД е приватизирано от двамата братя през 2008 г.

 

„Параходство БМФ“ АД е дружество, свързано с братята Кирил и Георги ДОмусчиеви, показва една обикновена справка в Търговския регистър. Името на Кирил Домусчиев, собственик на Нова Броудкастинг Груп се свързва с Делян Пеевски. „Параходство БМФ“ АД е приватизирано от двамата братя през 2008 г. По този договор Домусчиев дължи 52 милиона лева неустойка. Информацията бе съобщена първо в „Медиапул“, а по-късно потвърдена и от Агенцията за публичните предприятия и контрол пред „Капитал“ в началото на ноември 2019.

 

„Транспект“ АД също е дружество, което се свързва с Делян Пеевски. Дружеството придобива компанията „Юнион Ивкони“. Под неговата шапка е и друга голяма фирма в автобусния бранш – „Груп Плюс“, както и компанията за минерална вода „Ком“, която също се свързва с бившия депут от ДПС. Свързаният с Пеевски търговец на едро „ЕКСПРЕС ЛОГИСТИКА И ДИСТРИБУЦИЯ“ купи компанията за минерална вода в края на август миналата година.

 

„Инса Ойл“ ЕООД е компания, която се занимава с биоетанол. Свърза се с хотел „Берлин“ заради общият собственик – дружеството „Джи Ес формула“ на Деян Калинов. Компанията е собственост на Георги Самуилов. „Инса ойл“ доставя петрол на пристанището в Бургас, чийто концесионер е Кирил Домусчиев. Освен това „Инса ойл“ е част от асоциацията на дребните търговци на горива, която е част от КРИБ.

 

Фирмата „Инса Ойл“ на Георги Самуилов, чийто генезис е от „Мултигруп“, неведнъж е била обект на митнически и данъчни проверки в периода 2006 – 2009 г. В началото на 2018 г. „Инса Ойл“ купи „Общинска банка“, която дотогава бе в хватката на миноритарните акционери – фирми на бизнесмена Христо Ковачки, също свързван с ДПС, но и с ГЕРБ. Според анализатори от тогава започва разрастването на влиянието на „Инса Ойл“, зад която всъщност застанал Делян Пеевски, пишат от „Медиапул“.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *