Социолог каза с кого ще се коалира Ваня Григорова и кога ще се намеси Радев

България отблизо

Разочарованието у хората е много голямо и е възможно в рамките на предизборната кампания да станат значителни промени.

Това коментира пред БНР Васил Тончев от социологическа агенция „Сова Харис“.

 

По думите му хората очакват нещо ново и различно. А на хоризонта няма нищо ново, добави той и прогнозира:

Това вероятно ще доведе до скептицизъм и до отказ от гласуване на значителна част. Според мое мнение между 2 и 2,5 млн. избиратели ще отидат до урните, което е по-малко от предишните избори. При по-ниска активност, ще се отзоват само твърдите ядра, което значи, че партиите с развити структури ще получат значително предимство“.

Според него евентуално обединение около Ваня Григорова и Мая Манолова е нещо ново и различно, но не е явление, което ще може да предизвика огромна вълна към себе си. По думите му обаче такова обединение би имало потенциал да влезе в следващия парламент. Социологът изказа мнение, че не можем да очакваме обединение около Корнелия Нинова. Левите избиратели бяха около милион преди 5 години, а сега са под 250 хил., подчерта той и обясни, че голяма част от тези хора ще търсят различно представителство.

Васил Тончев очаква движение от парламентарно представените партии към парламентарно непредставените. За момента няма субект нито в ляво, нито в дясно, който да успява да привлича в голяма степен интереса на гласоподавателите, отбеляза той.

Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките партии. Хората търсят нещо различно„.

Според него вероятно ДПС и „Възраждане“ ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята той.

Изключено е ГЕРБ и ДПС да направят сами правителство, категоричен е Тончев. Възможно е обаче в комбинация и с други субекти да влязат в мнозинство, допусна той, като видя възможност в ИТН, ПП и ДБ.

Президентът ще излезе на политическата сцена, когато международната обстановка предразполага, каза още социологът. Според него сега ситуацията е твърде неподходяща за него. Неговите тези след година може би ще станат водещи в международен план, подчерта той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *