Спецов: Обиден съм, че ме уволниха, апартаментът е на жена ми!

България отблизо
Всеки министър на финансите може да си подбира екипа. В този смисъл няма драма, няма нищо нередно да смени изпълнителният директор на Националната агенция за приходите, но не приемам мотивите за уволнението ми. Това заяви в ефира на bTV бившият шеф на НАП Румен Спецов.

Той бе освободен от поста от служебния министър на финансите Росица Велкова с аргумента, че е подавал разнопосочни данни за прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г.

 

По този повод Спецов обясни, че данни за реалните и очакваните приходи от различните данни се поддават ежедневно на Министерството на финансите, като тази информация се анализира.

 

Ексшефът на НАП изрази съжаление, че с атаката срещу него, всъщност се атакува целия екип на агенцията. По думите му в разговора с него министърът на финансите не изразила претенции към работата му.

 

В деня, в който беше уволнен, Румен Спецов разказа, че Росица Велкова го е извикала и му е обяснила, че го освобождава по политически причини и уволнението му не било свързано с работата на приходната агенция.

 

Очакваните приходи за 2022 г., които НАП трябва да събере са 31.5 млрд. лв.

 

Румен Спецов уточни, че към 31 юли задълженията на „Булгаргаз“ към НАП са малко над 100 млн. лв. „Топлофикация София“ дължала много повече пари към приходната агенция. „Няма бездействия на НАП, приходната агенция не е действала самостоятелно и винаги в пряко взаимодействие в Министерство на финансите“, увери Спецов.

 

„Никога Асен Василев не се е месил в моята работа. С него се работеше много диалогично. Той е много прагматичен човек. Много внимателно е чел репортите, които приходната агенция е предавала“, коментира още той.

 

Във връзка с апартамента в Дубай от 127 кв. м, деклариран в имуществената декларация за притежание на имоти от хора във властта, Румен Спецов заяви: „Съпругата ми и част от семейството ми живеят в Дубай. Апартаментът е деклариран надлежно в декларацията до КПКОНПИ. Съпругата ми има достатъчно сериозна и важна работа. Апартаментът е закупен с кредит от Дубай, защото лихвите там са много ниски“. Toй уточни, че лихвата по ипотечния кредит в Дубай е 1.5%.

 

„Няма какво да се крие, съпругата ми е търговски директор в голям арабски холдинг и отговаря за електронната търговия на една известна козметична компания. Така че само на базата на нейните доходи банка в Дубай отпусна кредита със залог на самия апартамент“, добави Спецов.

 

Припомняме, че в декларацията се посочва, че апартаментът е изцяло собственост на жена му Плама Спецова и е купен през 2021 г. за 1,1 млн. лв. В декларацията е отбелязано, че е купен с „банков кредит – Дубай“.

 

Бившият шеф на НАП коментира още, че още не е решил дали да влезе в листите за депутати на „Продължаваме Промяната“ на предсрочните избори на 2 октомври. Спецов не разкри дали вече има такава покана.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *