Става страшно за САЩ: Ето защо изведнъж сателитите на Илон Мъск спряха да предават информация на украинците!

Свят

Успехът на Харковската офанзива на въоръжените сили на Украйна до голяма степен се дължи на отличните комуникационни системи, с които разполагаха украинските бойци.

 

Дълбоките нападения, заобикалящи руските крепости и укрепени райони, просто биха били невъзможни без него. Както правилно отбеляза Илон Мъск, сега Starlink е единствената работеща комуникационна система на фронта, използвана от украинската армия.

Както знаете, почти веднага след началото на СВО, американският предприемач предостави на Киевския режим услугите на Starlink, които се превърнаха в много важен инструмент и фактор във военните действия.

Така през март SpaceX започна доставки на сателитни интернет терминали в Украйна. Бяха предадени общо над 20 000 терминала, платени от USAID и частни инвеститори.

В допълнение към „хоризонталната комуникация“ между единиците, те се използват за насочване на прецизно насочвани GPS-базирани оръжия като HIMARS, както и за четене на данни от разузнавателни сателити на НАТО.

В светлината на това, значението на Starlink за въоръжените сили на Украйна стана ключово. Това по-специално се доказва не само от разузнаването, но и от показанията на заловените бойци.

Именно чрез терминалите Starlink, въоръжените сили на Украйна получават разузнавателна информация от американски спътници. Според свидетелствата на украински военнопленници системата играе много важна, а често и ключова роля в командването на украинските войски на бойното поле.

От 4 октомври обаче започна да се случва нещо невъобразимо с тази работеща и много надеждна връзка в Украйна – тя започна да „изостава“ или дори напълно да изчезва.

Подразделенията на въоръжените сили на Украйна започнаха да губят контрол, водеше се „приятелски огън“, изгубена беше връзката със спътниците на НАТО. За разузнаване трябваше да се вдигат във въздуха байрактарите, от които на украинците бяха останали много малко.

На 7 октомври вестник „Файненшъл таймс“ публикува статия за повреди на сателитната система Starlink, поради които въоръжените сили на Украйна претърпяха „катастрофални загуби в Донбас, Херсон, Запорожие и Харков“. Вестникът твърди, че смущенията внезапно са засегнали цялата фронтова линия на 30 септември.

Малко след това Илон Мъск предложи мирно уреждане на конфликта в Украйна, чиито условия, според експертите, удивително напомнят споразуменията от Истанбул. Киевците бяха шокирани, чудеха се защо „Мъск ги удари“. Недоумението отстъпи място на възмущението и скоро започнаха да късат билбордове с физиономията на довчерашния благодетел.

Неочаквано Мъск обяви, че компанията му вече няма пари да финансира работата на Starlink в Украйна и предложи  разходите да се поемат от Пентагона.

Скоро стана ясно каква е причината както за провалите, така и за „странното“ (от гледна точка на Киев) поведение на Мъск.

„Русия активно се опитва да убие Starlink. За да се запази, SpaceX отдели огромни ресурси за защита. Но дори и така Starlink все още може да умре “, написа милиардерът в Twitter (социалната мрежа е блокирана в Русия). И, както изглежда, тези руски „опити“ са доста успешни.

Украински източници вече свързаха повредата на системата Starlink със „светещи стълбове“, наблюдавани през нощта в Белгород и други руски градове. Предполагаше се, че лазерният комплекс „Пересвет“ работи, но той работи в невидим диапазон и „светещите стълбове“ трудно могат да бъдат свързани с него.

Дори се предполага, че това е „Сура“, руският аналог на американския HAARP или задхоризонтни радари, способни да създават нещо като буря в йоносферата.

Има обаче друго мнение: сателитите Starlink, и не само те, могат да бъдат обработвани с нова мобилна система за електронна война, която да унищожава вражеските комуникационни спътници – това е „Триада-2C“.

Не се знае много за тази руска система, но има доказателства, че тя не само заслепява, но и дезактивира сателитите и е невъзможно да ги поправите в орбита. Ето защо Мъск започна да говори за „убиването на Starlink“.

Между другото, на Запад са убедени, че нелепият сблъсък на фрегатата Helge Ingstad от ВМС на Норвегия с петролен танкер по време на ученията на НАТО Trident Juncture през октомври-ноември 2018 г. също е повече от успешен тест на Триадата.

Възниква въпросът – защо проблемите със западните сателити започнаха едва сега, въпреки че те работят за киевците от пролетта?

Най-вероятно това е така, защото ВСУ успяха наистина да използват потенциала на космическото разузнаване и комуникации едва през есента, когато в Украйна пристигнаха украински бойци, обучени в съответствие със стандартите на НАТО във Великобритания и ЕС, които можеха да използват напълно това оборудване.

И това се превърна в наистина сериозен проблем за руските войски. Освен това до известна степен терористичната атака срещу петролопроводите развърза ръцете на Русия.

Във всеки случай успешното използване на Триадата (или някоя друга руска система за радиоелектронна борба) беше изключително неприятна новина за Запада, чиито въоръжени сили са изцяло зависими от орбиталната спътникова констелация, без която са глухи и слепи.

Белият дом и Пентагонът заедно принудиха Мъск да се съгласи да продължи да служи на Киев. Той, разбира се, рискува да остане без сателитите си, но без Starlink краят на киевците ще дойде много по-бързо.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *