Стои ли Цветанов и хората му зад хакерската атака? Кого целят с нея? Ето мнението на политолога Калоян Методиев

България отблизо

Не е изключено целта на атаката срещу НАП да е финансовият министър Владислав Горанов. Това каза за седмичното обзорно публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът д-р Калоян Методиев. 

Той добави, че името на финансовият министър е в центъра на вниманието в три скандала през последните 8 месеца – „Апартаментгейт“, казуса със субсидиите и хакерската атака срещу НАП.

Според Калоян Методиев не е ясно дали атаката срещу приходната агенция има политически профил, защото не са ясни мотивите на човека или групата, които са я направили.

„Със сигурност има огромен политически импакт в няколко направления. Според мен ще разтърси политическата система, защото от тази база данни ще се изкарват информации, които обществото не знае, които определено ще бъдат използвани и във вреда, и полза – за осветяване на определени икономически процеси, които са протичали във властта и около нея. От друга страна, идва въпросът за отговорността и за катарзиса, който е неизбежен, защото се похарчиха милиони, милиарди дори, за електронно правителство, за електронно управление. Виждаме, че всичко се оказа бутафория“, коментира политологът.

По думите на Калоян Методиев вече не става въпрос само за България, но и за европейската сигурност. С всяка хакерска атака България се отдалечава от Шенген и остава в сивата зона на ЕС, обобщи политологът.

 

Със сделката за изтребителите F-16 България се отдалечи от НАТО, каза още Калоян Методиев. По думите му до няколко години бойните самолети в света ще са от ново поколение и ще са безпилотни.

„Може да се окаже, че ние си купуваме второ „Белене“ с техника, която тепърва ще бъде произведена, но вече ще е излязла от световното производство и световните тенденции. От друга страна, това допълнително ни отслабва икономически. Силата на НАТО е най-вече това, че страните, които сформират Алианса, са силни икономически, а не толкова военно. Като го сложим в един по-широк контекст, това ни отдалечава и от европейската перспектива на България, защото пренебрегнахме европейските производители по най-груб начин в тази връзка. И според мен поставяме на карта възможността да сме част от общата европейска армия, която рано или късно ще се изгражда. И ние трябваше да сме част от нея“, обясни политологът.

Калоян Методиев коментира, че сделката е закъсняла, защото много години се говори за нея, но и прекалено набързо е направена.

Стореното от ГЕРБ, ВМРО и ДПС със сделката е грехота, каза още той, като уточни, че страната ни няма нужда от тези самолети, а отношението на американците към управляващите няма да стане по-благосклонно.

 

Отиващият си политически сезон се отличава с припряност от страна на управляващите да прокарат максимално на брой непопулярни решения, коментира още Методиев. По думите му отмяната на машинното гласуване на парламентарни и местни избори ще се отрази с нова порция недоверие от страна на гражданите.

Политологът обясни, че машините са били гаранция за минимизирането на невалидните бюлетини и фалшифицираните протоколи.

 

„Процесът е лесен, модерен и безпристрастен, но очевидно управляващите се уплашиха и направиха поредните нарушения и ревизии на собствените си решения. Два месеца преди изборите вече сме в процедура на номинации, през септември започва и кампанията – те променят закона. Имам чувството, че са го ударили през просото по отношение на абсолютно всичко в държавата – и самолети, и НАП, тол система, машинно гласуване, финансиране на партиите, българите гласуваха „с краката си“ по отношение на политиката на правителството в туризма, военното разузнаване – каквото се пипне – гърми“, коментира политологът.

Д-р Калоян Методиев добави, че гражданите трябва да решат по време на изборите коя партия е най-ангажирана към обществените интереси. В България демократичният процес не е прозрачен – нуждаем се от честен изборен процес, за да се знае какво иска обществото, обобщи политологът.

На въпроса стои ли Цветанов, който ръководеше цяла служба със специалисти за подслушване и харери зад атаката на НАП, Методиев бе предпазлив. Но не отрече, че това също е една от версиите.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *