Стотици нови руски „чудовища“ пристигнаха на фронта! Ще има окончателен удар!

Свят

Руските военни, които са в зоната на войната в Украйна, получиха нови танкове. Това са няколкостотин Т-90М „Прорив“ и дълбоко модернизираните Т-72Б3М.

 

По своите тактико-технически характеристики те ще бъдат достойни съперници на западната военна техника, съобщават световните издания.

Танковете са оборудвани с нови системи за оръжие, управление на огъня, защита, мобилност и ситуационна осведоменост. Техните бойни данни значително превъзхождат машините на страните от НАТО, които алиансът е предал или предстои да предаде на въоръжените сили на Украйна.

По-рано беше съобщено, че Т-90М „Пробив“ е спрял действията на разузнавателната група от 81-ва аеромобилна бригада на украинската армия. Противникът е идентифициран с помощта на дронове, след което танковете от закрити огневи позиции са нанесли удари с осколочно-фугасни снаряди.

Руски „чудовища“

И двата модела са създадени в Уралвагонзавод. T-90M „Пробив“ е изграждан като конкурент на американския Abrams, но всъщност се оказва може би най-модерният танк в съвременния свят. Отличава се с голяма издръжливост, освен това е единственият, който може точно да стреля в „полет“.

Не, танкът не знае как да лети, но, скачайки по стръмен хълм, той е в състояние да удари целта и след „приземяване“ да продължи да се движи, без да забавя. По-лек е от Leclerc, Leopard, Challenger и Abrams, което също дава сериозно предимство.

Освен това Т-90 е най-ниският от водещите съвременни танкове. Това прави машината по-малко видима на бойното поле. Също така, поради това, че е нисък, той е лесен за транспортиране с железопътен транспорт: кулата му може лесно да премине във всякакви тунели.

През лятото на 2021 г. Т-72Б3М влезе в състава на 126-а бригада за брегова отбрана на Крим. Изборът падна върху тях с причина: тези машини могат да удрят наземни, надводни и въздушни цели.

Тоест те са способни да унищожат не само десант, но и катери, малки кораби и хеликоптери на противника.

Танковете Т-72Б3М също не са нови в хода на войната: в края на януари модернизираните машини постъпиха на разположение на 1-ва гвардейска славянска бригада на ДНР. С подкрепата на авиацията те унищожават укрепени райони и могат бързо да променят позициите си, отдалечавайки се от вражеския огън.

Бойците са разказали, че на T-72B3 е монтиран термовизионен апарат, подобрени са термовизионните мерници и се е появил контрол на снаряда. Новата динамична защита на танковете повишава способността за оживяване на екипажа с 50%.

Няма еднакви танкове

Експертът Владимир Орлов казва, че танковете, доставени на военните, значително се различават от другите бронирани машини, които сега са в зоната на войната.

„Тези танкове имат освен всичко друго и системи за нощно виждане. Те са доста изгодни за използване за прицелна стрелба по укрепени райони. Новите машини значително ще разширят възможностите на руските части за унищожаване на вражески опорни пунктове или бронирана техника“, казва специалистът.

Според Орлов, сравняването на военна техника е неблагодарна работа: много зависи от поколението на машините. Важно е за кой театър на военните действия са били предназначени. Освен това всички танкове имат своите силни и слаби страни.

„Например, съвременният Abrams, макар и доста тежък, е оборудван с всички съвременни системи, които помагат за воденето на бойни действия. Да, няма автоматично зареждане, но това не пречи. В предната част не всеки боеприпас ще може да го порази “, обяснява експертът.

Тежки, бавни и радиоактивни

По-рано полковникът в оставка Анатолий Матвийчук разказа за слабостите на някои западни танкове. Например, двигателят на Abrams се страхува от прах и изисква специално гориво. Електрониката на машината е зле защитена и при удар танкът спира.

Германският Leopard, според Матвийчук,, поради тежестта си, има проблеми с маневреността и трудно достига 60 километра в час. Той е много уязвим отстрани и не може да стреля с управляеми ракети. Обхватът на стрелбата е не повече от три километра.

Бойният британски Challenger тежи до 80 тона – повечето европейски мостове няма да го издържат. В машината няма автоматично зареждане и е необходим специален член на екипажа, който да захранва снарядите. В резултат на това се отразява на скоростта на стрелбата.

Освен това всички западни танкове са базирани на броня от обеднен уран. При високи температури, например, поради попадение на подкалибрен снаряд, той се топи – и започва радиоактивно заразяване на екипажа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *