Строители обявиха война, ще се бият с президента за асфалта до последния багер и валяк! Ето какво им каза Елена Йончева:

България отблизо

Президентът каза нещо, което не е коректно – че ние строим безкрайно скъпо и безкрайно некачествено, всъщност ние строим най-евтино в цяла Европа.

Това заяви шефът на Строителната камара Илиян Терзиев минути преди срещата му с председателя на Народното събрание.

Не сме казали, че строим най-качествено, но със сигурност не е по-лошо и по-зле“, уточни той.

Днес ще се срещнем отново с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, очакваме да представим отново нашите желания и да обсъдим бъдещето на бранша.

Искаме да се спрат спекулациите с нас,  да се спре с политическото говорене, защото това би довело до намаляване на европейските фондове, а най-лесно ще стане, като бъдат отрязани от нас“, заяви инж. Терзиев. Попитан кого има предвид, когато споменава „политическо говорене“, той отговори, че визира БСП.

Строителите били много обидени на президента, който казал, че строят скъпо и некачествено и на Елена Йончева, която искала проверка на асфалта. „Търговете, които се организират за строителството, са много сложен процес в целия им срок за изпълнение. И всички тези говорения, че се дават на определени фирми и се изпълняват от едни и същи хора и има 40% корупция, са безпочвени. Нещата са много, много трудни и по време на търга, и по време на изпълнението, и след това в гаранционните срокове“, заяви той.

Строителният бранш не прави само магистрали. Има неща, които са претърпели провал, но не целият бранш. Качеството в жилищното строителство например  е на много високо ниво. Протестираме против това, че се дават твърдения без да са доказани. Направете проверката, кажете резултатите и говорете. Това са чудовищни нападки към нас.

По-късно предстои среща на Илиян Терзиев с министър-председателя Бойко Борисов.

Елена Йончева, която поиска ревизия на магистралите, реагира на думите на Терзиев.

Подкрепям българските строители, заяви Йончева.

 

Заедно със строителите настояваме за едно и също – да докажем, че пътищата в България отговарят на техническите изисквания и не застрашават ничий живот„, подчерта Елена Йончева.

Вярвам, че строителите подкрепят нашите искания за независима експертиза в европейска лаборатория на магистрални участъци, строени и ремонтирани през последните 5 години, какъвто е периодът на усточивост. Това е начин да изчистим всяко съмнение в професионализма на българския строител. Те заслужават това!

Независимата експертиза на качеството на българските магистрали помага на строителите, които са принудени да работят в обстановка, в която често се констатират редица нередности по цялата верига на инвестиционния процес. Отговорност за тези нарушения носят не строителите, а мафиотският модел на управление в България.“

 

Tagged

2 thoughts on “Строители обявиха война, ще се бият с президента за асфалта до последния багер и валяк! Ето какво им каза Елена Йончева:

  1. БЯХ ОТВРАТЕН ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО ИМ,ДАЖЕ И ГАРАНЦИЯ НЕ ДАВАТ МРЪСНИЦИТЕ ,ЕДИН ОТ ПОТЪРПЕВШИТЕ СЪМ ПРЕЗ 2006 Г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *