Съществува ли Национална стратегия за детето? Управляващите се кълнат, че няма такова нещо. Лъжат ли?

България отблизо
Не съществува стратегия за семейството и детето, има проект на Националната стратегия за детето / 2019 г. – 2030 г. /, който е спрян, не е факт във правния мир.

Това каза по време на парламентарен контрол вицепремиерът Марияна Николова. Тя отговори на питане на народния представител Павел Шопов относно стратегията за семейството и детето.

 

В подготовката на проекта са участвали, редица държавни ведомства, депутати, експерти различни области, социолози, политолози, представители на висши училища и на неправителствения фактор. Децата също са били включени в процеса на консултиране, посочи Марияна Николова. Тя подробно обясни процеса на възлагане и дейностите по проекта. Работата по проекта е започнала със заповед на председателя на Държавната агенция за защита на детето, след изтичане на периода на предишната Национална стратегия за защита на детето 2008 – 2018 година. Целта на проекта е да да бъде съобразен с приоритетите на правителството, с ангажиментите на държавата ни като член на Европейския съюз и с глобалните цели за устойчиво развитие на ООН, посочи Марияна Николова, цитирана от novini.bg.

 

Документът е публикуван за обществено обсъждане в началото но 2019 година. Заради значителния брой отрицателни становища проектът е спрян, не е даван никакъв ход на междуведомствена съгласувателна процедура и не е внасян за разглеждане от Министерския съвет, каза Николова.

 

Павел Шопов посочи, че такъв документ има и по него е работено дълго време без обществото да е разбрало. По подобни документи се работи “ на тъмно и вероломно, за да бъдат набързо приети“, заяви той. Основният въпрос е кой финансира проекта за тази стратегия, заяви народният представител. Гражданите и Светия синод протестираха против този проект, припомни Шопов.

Наскоро и Борисов заяви, че този документ е една измислица и се използва от опозицията да настройва хората да протестират. Виж ТУК

А ние питаме:

Ако няма такъв документ, защо са тези протести?

Ако има, защо се крие?

И какво по-точно ще съгласуваме с ЕС на 1 януари, като ангажимент на държавата по детските глобални проблеми?

Не ни ли лъжат в очите, или управляващите са обхванати от поредния пристъп на шизофрения?

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *