Тагарев размаха пръст на Тръмп. Трябва да въоръжим Украйна и себе си още и още

България отблизо

Член 5-и от договора за НАТО е в сила, това е посланието от Мюнхенската конференция. И никой не го поставя под въпрос. Това заяви пред БНР министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев, който е част от българската делегация на Мюнхенската конференция. 

Той направи този коментар във връзка с изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той (Тръмп – б.р.) „би насърчил“ Русия „да направи каквото си поиска“.

 

 

 

„Общата мнение (по време на Мюнхенската конференция – б.р.) е, че Член 5-и е в сила, няма как да не бъде в сила. Ще бъде задействан, когато има необходимост, и НАТО няма да отстъпи и сантиметър от територията на страните пред който и да е агресор“, уточни министърът на отбраната.

Той подчерта, че е ясно, че всички страни трябва да заделят повече средства за отбрана:

„Има още страни, които още не са стигнали 2% от БВП за отбрана, но отделят много големи ресурси за оказване на помощ за Украйна. Което също е важен елемент на стратегията за гарантиране на нашата сигурност“.

Ясно е и има нагласи, че Европа трябва да увеличи отбранителния си потенциал, подчерта още министър Тагарев.

„Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен и това се разбира много добре от участниците в конференцията в Мюнхен“.

Военният министър уточни, че по време на участието си във форума Володимир Зеленски е очертал и необходимостта от ясни перспективи за бъдещето на Украйна като част от европейското атлантическо семейство.

 

Запитан дали 100-те бронетранспортьора, дадени от България на Украйна, вече са пристигнали, проф. Тагарев отговори, че това все още не му е докладвано.

 

 

„Част от тях са заминали, част от тях се подготвят да заминават. Говорим за големи влакови композиции, операцията е в ход“, разясни той. По думите му страната ще продължи и с предоставянето на боеприпаси. „Повечето от фирмите в този сектор са частни. Те имат намерения да увеличат своя капацитет, включително възползвайки се от новите европейски инструменти за съфинансиране на дейности по разширяване на техния производствен капацитет“, каза още Тодор Тагарев.

 

Tagged

1 thought on “Тагарев размаха пръст на Тръмп. Трябва да въоръжим Украйна и себе си още и още

  1. Никога държавата ни е нямала по тъп и откъсан министър на отбраната е нямала До такова падение един МАЛУМНИК да командва е срам и позор за плъха шиши и банкяря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *