Тленните останки на патриарха днес ще бъдат положени за поклонение в храма „Света Марина“ в София

България отблизо

Тленните останки на Патриарх Неофит ще бъдат положени днес за поклонение в църквата „Света Марина“ в София. Това съобщи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в ефира на БНТ. 

 

„Ще имаме заседание на Светият Синод около достойното изпращане на патриарха. В „Света Марина“, митрополитският храм ще се положи днес тялото за поклонение на Негово Светейшество. Той е свързан с тази светица.“

 

Той призова църковния народ да се помоли за Негово Светейшество.

„Негово Светейшество вчера се упокои у Господа. Тази скръбна вест покруси светата ни родна българска православна църква. Негово Светейшество оставя трайна диря в най-новата история на БПЦ. Всеки, който се е докосвал до неговата личност, е оставал винаги с най-топли чувства. Той беше събирателен образ, Ангелът на църквата, молитвеник, смирен човек, изключително търпелив, аристократизъм, умереност, внимателност, спокойствие, изключителен музикант, изключителен певец. Неговият глас между 1000 гласове се разпознава. Песнопения, които той е пял остават в съкровищницата на църковната музика“, посочи митрополит Йоан.

 

Митрополит Йоан коментира и избора на Сливенски митрополит, който беше касиран и отложен.

 

„Бог да ни помага на всички, за да можем да направим този избор, така както поръчва уставът, за да изпълним дълбоко отговорната задача. Всеки да запази духовния мир и спокойствие и да направим този избор. Ние си имаме своите несъвършенства, но важното е човек да не забравя Божията любов към човека и ние да бъдем отговорни за делата, които вършим“, каза още той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *