Томислав Дончев заплашително: Тръгваме да търсим прасета в спалните и холовете! Имаме сведения, че стопаните ги крият там!

България отблизо

Трябва да бързаме, за да изпреварим вируса. Това заяви земеделският министър Десислава Танева след срещата, свикана от президента Румен Радев във връзка с кризата с разпространението на вируса на африканска чума по свинете.

Срещата се проведе в президентството и в нея участваха всички министри от правителството, които са отговорни за справянето с чумата по свинете. Десислава Танева и вицепремиерът Томислав Дончев заявиха, че са информирали държавния глава за всички мерки, които са взети и се взимат.

Танева настоя да се спазят сроковете, дадени на стопанствата да изколят прасетата. Ако те откажат, тази работа ще бъде свършена от ветеринарните власти, подчерта ресорният министър. Тя изрази надежда, че кризата ще бъде овладяна.

Няма възможна мярка, която да не е взета, коментира от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев. Единствената мярка срещу африканската чума по свинете е да бъдат умъртвени всички свине на територията на страната, но тя не среща обществена подкрепа, допълни той.

Прасета в къщите, в спалните не се крият, предупреди Дончев.

Той постави акцент върху друга голяма опасност и това е всяването на недоверие в действията на българските ветеринарни власти. „Когато някой обикаля и ви казва, че няма чума по свинете, това е още един стимул, хората, стопаните, кметовете да не ни съдействат“, заяви Дончев и заяви, че властите се сблъскват с комични случаи като криене на прасета по домовете, в спални, опити да се пренасят прасета в съседни села по горски пътеки и нощем.

Така няма да стане – по този начин се пренася заразата„, отсече Дончев и призна, че властите имат проблем с кметовете на населени места, а често се отправят и напълно противоречиви послания към хората.

Най-страшно ще бъде, ако епидемията от АЧС я съчетаем с епидемия от политическа глупост„, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Всички мерки досега са правилни и адекватни, убеден е той и по думите му президентът Румен Радев е бил запознат с тях. Дончев отново призова всички политици да бъдат съпричастни с мерките, които се взимат, тъй като има кметове на населени места, които са против тях.

Работим координирано с всички власти, като МВР са хората, без които не бихме могли да се справим на терен, призна министър Танева. Общо свинекомплексите, регистрирани с мерките за биосигурност, са 65, като в пет от тях има открити огнища.

За тази болест няма открито лечение нито ваксина, отново акцентира земеделският министър. При новата вълна след 2000 година в Европа вече 11 страни членки на ЕС се борят с африканската чума по свинете. В Чехия са пристъпили към тотално избиване на дивата свиня, подчерта тя.

Основната задача в момента е да се претърси за умрели диви свине в инфектираната зона. Поставени са срокове за изграждане на капани с цел депопулация./news.bg/

istinata.net

Tagged

1 thought on “Томислав Дончев заплашително: Тръгваме да търсим прасета в спалните и холовете! Имаме сведения, че стопаните ги крият там!

  1. По добре избързайте в ГЕРБ да спрете чумата, че и Герберите носят вируса!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *