Томислав Дончев каза кога ще е най-тежко и дали правителството е скрило ген. Мутафчийски, за да го замени с доц. Мангъров!

България отблизо

Аз не мисля, че някога съм имал съмнение дали вирусът съществува и дали е в състояние да убива. Той е тук. Той е в състояние да поразява не само възрастни, но и млади хора.

Освен всички усилия на лекарите, важна е и личната отговорност. Може да звучи като клише, но е вярно. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в „Неделята на NOVA“.

„За съжаление светът е много по-сложен и шарен от черното и бялото. Всеки член на обществото трябва да полага усилия. Пролетта, когато беше голямото затваряне, трябваше да спечелим време и да бъдем готови да се борим със заразата. Тя беше новост като медицински феномен. Единственото, което имахме бяха медицински протоколи от Китай и не бяха достатъчни“, обясни още той.

Дончев допълни, че е трябвало медицинският персонал да натрупа опит и това вече е факт.

„Има достатъчно разкрити легла и са запълнени под 50%. Редно е да се кажат няколко неща – има нужда от подобряване в системата за логистика. Съвсем отделен въпрос е, че не всеки с коронавирус се нуждае от болнично лечение. Системата за координация също трябва да бъде подобрена“, категоричен е той.

Вицепремиерът заяви, че се очаква най-тежкият период от пандемията да бъде през декември.  „Искам да подчертая, че все още няма официално ваксина. Има няколко, които са близо до финала, но няма одобрена такава. Трябва да предоставим безопасна и безплатна ваксина на българските граждани. Най-важното е, че тя ще бъде по желание“, каза Дончев.

„Ген. Мутафчийски не се е оттеглил. Продължава да изпълнява задълженията си като шеф на НОЩ. Колкото до доц. Мангъров – изпълнява задълженията си като лекар. Никой не е скрит и на никого не е ограничена възможността да се изкаже. Тече медицински и обществен дебат“, допълни вицепремиерът.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *