Тошко Йорданов захапа президента, а той му каза да забрави за това, което си мечтае

България отблизо

Румен Радев започна консултации за съставяне на правителство. Първата среща на президента бе с партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

„По силата на конституцията започвам консултации за съставяне на правителство. Първо искам да ви поздравя с изборната победа. И да ви напомня за голямата отговорност, която следва от нея, съгласно нашата конституция – знаете, че следва да връча първия мандат на най-голямата парламентарна група. Това сте вие.

„Знаете, че страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен и във вътрешен план. Знаете, че българският парламент и българското правителство, говоря за редовно избрано правителство, имат да решават важни задачи – да продължи процеса по укрепване на държавността, по гарантиране на стабилна, предсказуема правна рамка за българския бизнес, за инвеститорите, за важни социални въпроси, за решава не неотложните проблеми с бюджета. Всички чакат“, заяви Радев.

„Растат и изискванията – ЕК вече постави ясни условия в дебата по съгласуване на плана за устойчивост, че настояват за ясен календарен срок за въглищен преход, настояват и обвързват плана с дълбока съдебна реформа. Тоест формулата вече е ясна – средства срещу реформа. Всичко това изисква формирането на устойчиво парламентарно мнозинство, върху което да се опре едно оперативно, ефективно, отговорно, действащо правителство. Всъщност, това е най-важната задача към българския парламент.

И в тази задача вие имате, по силата на резултатите и конституцията, водещата роля. Тук е изключително важно как вие виждате инструментите и механизмите за постигане на един открит диалог с другите партии, на цели по отношение на области за възможен компромис в името на народа. Но от вас зависи, и аз се надявам, че този диалог, който започнахте с партиите, да доведе до устойчиво решение“, каза още президентът.
„Тук мога да си позволя да не бързам с мандата. Но това ще зависи изключително от вас“, заяви Радев.

„Аз разбирам, че отговорността е наша като победители на парламентарните избори. Господин Трифонов заяви веднага, на следващия ден, че ние тази отговорност я осъзнаваме и ще я поемем с ясното съзнание какво се иска от нас. Наясно сме, че трябва да се опитаме да съставим кабинет и парламентът да заработи, защото всичко това, което изредихте, голяма част се случва вътре в парламента. То не е функция на Министерски съвет. От друга страна искрено се надяваме останалите политически партии, изключвам, разбира се, ГЕРБ, с които ние контакти няма да имаме под никаква форма, също да надскочат някои свои партийни цели. Защото ние сме различни политически субекти, всеки от нас има приоритети. Понякога те се разминават. Но истината е, че има някои основни неща, по които аз лично не виждам противоречие с останалите политически партии“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“.

Ние от „Има такъв народ“ ще предложим кабинет. След нашите срещи и ние, и вие ще имаме повече информация дали има възможност за съставяне на правителство. Защото ако не получим подкрепа или ако не постигнем обща визия за основни неща, най-вероятно ще се отиде до предсрочни избори. Което за нас не е проблем, тъй като изборите са демократичен механизъм“, каза още Йорданов. Той заяви, че оттегляйки кандидатурата на първото си предложение за премиер, от ИТН са показали, че имат разум и не са самовлюбени, както и че се надяват останалите партии да покажат същото.

Президентът Радев каза от своя страна, че иска да бъдат прегледани всички опции. „Моят призив е за откровен, но конструктивен диалог“, заяви президентът. „Нека тезата „отиваме на предсрочни избори“, да я оставим на заден план.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *