Тръмп предлага на Ердоган сделка за 100 милиарда долара, ако се откаже от руското оръжие

Свят
Доналд Тръмп е предложил сделка за 100 милиарда долара на Реджеп Ердоган и помощ за решаване на въпроса за санкциите за С-400. Американският президент е изпратил писмо до турския си колега миналата седмица, като официално е отправил предложението си. Целта на инициативата му е подобряване на отношенията между САЩ и Турция.

Вашингтон планира да наложи санкции срещу Анкара във връзка с доставката на руски зенитно-ракетни системи С-400.

 

Администрацията във Вашингтон отчита, че С-400 не са „пуснати в експлоатация“, за да не може „да имат достъп до средствата за комуникация и отбрана на американския самолет F-35″. Така Анкара може да се върне към програмата за производство на многоцелевия изтребител и да избегне ограниченията, предаде Dir.bg.

 

Американските законодатели вероятно ще разкритикуват предложенията на президента Тръмп поради факта, че мнозина конгресмени и сенатори подкрепят въвеждането на ограничения срещу Анкара съгласно закона за противодействие на американските противници чрез санкции. Приблизително същите условия Вашингтон вече предложи на Анкара през октомври, за да спре операцията си в Сирия, но опитът бе неуспешен.

 

Предложението на Тръмп идва след заявка на Ердоган лично да върне на американския президент прочутото му писмо с призив „не бъдете глупак“. В извънредната кореспонденция американският президент го призова да не бъде „твърдоглав“ или „глупак“ по отношение на операцията на турските сили в Северна Сирия.

loading...

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *