Унгария ни слага вето за Шенген

Свят

Унгария предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенгенското пространство за свободно движение, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление от днес на унгарското министерство на външните работи.

Това е първото официално потвърждение от правителството на Виктор Орбан за тази позиция, след като през последните дни тя бе съобщена от „Файненшъл таймс“ и коментирана от премиера акад. Николай Денков като комуникация на ниско официално ниво.

„Дадохме на българите да разберат, че ако запазят (таксата) за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген“, каза външният министър на страната Петер Сиярто.

Докато западноевропейските държави полагат големи усилия, за да спрат да използват руски газ, Унгария, която няма излаз на море, получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия в съответствие с подписана през 2021 г. сделка, основно през България и Сърбия, отбелязва Ройтерс.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *