Унгария отказа среща на сенатори от САЩ, дошли в Будапеща да лобират за Швеция в НАТО

Свят

Двупартийна делегация от американски сенатори е посетила Будапеща в неделя, за да поиска от правителството на Виктор Орбан незабавно да одобри кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО. Унгария е единствената от 31-те членки на НАТО, която не я е ратифицирала.

Гостуващите сенатори обявиха, че ще представят обща резолюция в Конгреса, осъждаща предполагаемото отстъпление от демокрацията в Унгария и призоваваща правителството на премиера Виктор Орбан да вдигне блокирането си върху трансатлантическата интеграция на Швеция.

В петък Петер Сиярто – министър на външните работи на Унгария, заяви, че приветства посещението на сенаторите, но че „не си струва да се опитвате да оказвате натиск върху нас, защото ние сме суверенна държава“.

„Радваме се, че идват тук, защото сами виждат, че всичко, което четат за Унгария в либералните американски медии, е явна лъжа“, каза Сиярто.

В неделя Джийн Шахийн – сенатор демократ от Ню Хемпшир, каза, че е „разочароващо“, че нито един член на унгарското правителство не е приел поканите да се срещне с делегацията, но че има надежда и е оптимист, че присъединяването на Швеция ще бъде представено за ратификация на 26 февруари, когато унгарските депутати се съберат отново .

Сенатор Крис Мърфи, демократ от Кънектикът, коментира, че отказът на правителството на Орбан да се срещне е „странен и обезпокоителен“, но тежестта пада върху дългогодишния лидер да прокара гласуването.

„Ние сме достатъчно мъдри по отношение на политиката тук, за да знаем, че ако премиерът Орбан иска това да се случи, тогава парламентът може да продължи напред“, каза той.

Унгарското правителство е изправено пред нарастващ натиск да предприеме действия, след като отложи хода повече от 18 месеца, тъй като приемането на нова страна във военния съюз изисква единодушно одобрение.

„С присъединяването си Унгария и вашият министър председател ще направят голяма услуга на свободолюбивите нации по света“, каза сенатор Том Тилис, републиканец от Северна Каролина, по време на пресконференция в посолството на САЩ в Будапеща.

Резолюцията, за която най-напред съобщи рано в неделя „Асошиейтед прес“, е написана от Тилис и Шахин, а заедно с тях в Будапеща пристигна Мърфи.

По-рано този месец американският сенатор Бен Кардин – демократ от Мериленд и председател на комисията по външни отношения на Сената, повдигна въпроса за налагане на санкции на Унгария за нейното поведение и нарече Орбан „най-малко надеждният член на НАТО“.

Унгария, казва се в резолюцията, „не се е присъединила към всички други държави членки на НАТО в одобряването на присъединяването на Швеция към НАТО, като не е изпълнила ангажимента си да не бъде последна, одобрила такова присъединяване и застрашавайки трансатлантическата сигурност в ключов момент за мира и стабилност в Европа“.

Орбан се опитва да налага версията, че подкрепя приемането на Швеция в НАТО, но депутатите в неговата партия не са убедени поради „явните лъжи’ от шведски политици за състоянието на демокрацията в Унгария.

„Добра новина е, че нашият спор с Швеция е към своя край. Вървим към ратифициране на присъединяването на Швеция към НАТО в началото на пролетната сесия на парламента, каза Орбан в речта си за състоянието на нацията в Будапеща в събота.

Източници: dnevnik.bg, clubz.bg

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *