Хампарцумян изплака: Тези, които знаят нещичко за нас, ни спират за Шенген, защото ни нямат доверие

България отблизо
Изборът на нов управител на БНБ, политическите взаимоотношения между партиите в народното събрание, както и присъединяването на страната ни към еврозоната и Шенген – това коментираха в студиото на „Тези сутрин“ банкерът Левон Хампарцумян и политическият анализатор Георги Харизанов и социологът Добромир Живков.

„Политиката е особен занаят, в който нещата много често не кореспондират с истината или това, което се изнася като официална информация, няма нищо общо с фактическата обстановка. Истината е, че ако големите държави в ЕС искат България да е в Шенген, няма никакъв проблем това да се случи. Нидерландия по-скоро би се съобразила, вместо да изразява самостоятелна позиция и да се противопоставя на целия ЕС по въпрос, който слабо я вълнува“, заяви Харизанов.

 

„Съществената част от ЕС не ги интересува какво става тук, те просто не ни зная, бъркат ни кои сме и къде сме. Тези, които знаят нещичко за нас, ни спират за Шенген, защото ни нямат доверие. Тук са важни общите критерии плюс доверието към нас.

 

Ние трябва да назоваваме нещата с истинските им имена, за да имаме един добър диалог с европейските си партньори. Трябва да се разбере от всички, че светът се пренарежда и би било добре България да заеме своето място и да е добре функциониращ член на ЕС във всичките си инкарнации“, коментира темата и Хампарцумян.

 

„Шенген изглежда значително по-близо. При влизането в действие на това правителство веднага беше даден знак от страна на Нидерландия, че може би вече няма да възпрепятстват членството на България в Шенген. Не бива да забравяме и общата картина на Балканите, защото България, за разлика от приемането ни в ЕС през 2007 г., когато Румъния ни дърпаше назад, сега северната ни съседка има одобрението от страна на Нидерландия. Тях Австрия ги спря при последното разглеждане на кандидатурите“, заяви от своя страна Живков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *