Хванаха висш държавен чиновник с 5000 евро подкуп! А останалите кога?

България отблизо
Задържан е председателят на Агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е разследван за продажба на неистински документи за български произход на граждани главно на Украйна и Молдова за сумата от 5 хил. евро броя, съобщи Нова телевизия.

Следователи на Специализирана прокуратура претърсват офиси на Държавната агенция за българите в чужбина, съобщи институцията.

 

Извършват процесуално следствени действия на адреси в София, Кюстендил и Плевен- претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели.

 

Разследването е по членове от Наказателния кодекс за организиране на престъпна група, подкуп, подправяне на документи и престъпления по служба.

 

Харалампиев оглавява агенцията през май 2017 г. Преди това три години е бил заместник областен управител на област София. Той е бил и изпълнителен директор и член на управителния съвет на фондация „Българе“. Харалампиев е лидер на национално движение „БГ патриот“, което е част от коалицията „Обединени патриоти“.

 

Агенцията се занимава с предоставяне на удостоверения за българско гражданство на чужденци. От години има сериозни подозрения, че служители на агенция вземат подкупи за издаване на необходимите документи. Структурата е под контрола на ВМРО.

 

Разследване на Върховната административна прокуратурата още през 2014 година показа, че Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) е издала хиляди удостоверения за български произход на албанци, косовари и македонци, без реални доказателства за такъв произход. Удостоверенията са необходими за натурализация на чужденците на основание български произход, което е едно от основанията за придобиване на български паспорт.

loading...

Tagged

1 thought on “Хванаха висш държавен чиновник с 5000 евро подкуп! А останалите кога?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *