Христо Иванов скочи срещу Радев: Пак прави правителство и ни управлява! Докога? Ех, Иванов, Иванов…

България отблизо
”Управлява президентството. Ние имаме все повече белези на един необявен от конституцията странен квазипрезидентски режим на управление на страната. Това положение не е просто моментен куриоз, то говори за сериозно заболяване на нашата политическа система”, заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов във финалната си реч преди разпускането на 48-о НС.

„Ние се намираме в момент, в който парламентарната република е суспендирана, поставена на трупчета. Защото се оказва, че българският парламент трайно не може да произведе не просто моментни мнозинства, а дори скрити мнозинства. Защото в този парламент имаше мнозинство, което нямаше особено желание да се покаже, да се легитимира, и затова ние се оказахме виновни, нали госпожо Атанасова?“, обърна си към ГЕРБ Иванов.

Според него българската парламентарна република е започнала да мутира в „един дремещ, резервен модел, наследен от епохата преди 1991 г., в който парламентът беше сезонно законодателно събрание, събираше се за кратки сесии, след това се разотиваше, а управляваше Държавния съвет.“.

Това, което после се превърна в президентство, каза Христо Иванов.

„Ние трябва да гарантираме върховенството на правото, за да можем да върнем парламентарната република в нейната функционалност. Това е най-кратката диагноза за дълбоките причини на тази криза, в която се намираме“, заяви още той.

ДБ влезе в това Народно събрание с няколко много ясни приоритета, посочи Иванов. И ги изброи: парламентарно управление, което да стъпи на реформи, свързани с върховенството на правото, Шенген, еврозоната и войната в Украйна.

„Ние не направихме необходимата решителна стъпка по отношение на съдебната реформа и това ще бъде проблем и по пътя ни към Шенген, и по реализацията на Плана за възстановяване. Оказа се, че ние сме готови да пожертваме и еврозоната като приоритет, в името на това състояние, в което върховенството на правото не важи за всички, може да бъде изключвано като лампа на нощна масичка“, заяви Иванов.

Той обясни, че е имало процедурни оправдания за това, но реалността е, че „когато се опиташ да се скриеш зад определени процедурни ходове и дори когато възложиш на „Възраждане“ да изиграе основната роля на рупор, това личи кой го прави“.

„Вие имахме мнозинства, защо не излъчихте управление и защо трябваше ние да бъдем посочени като виновни за неуспеха ви с втория мандат, а за третия мандат се видя, че на тази среща, за която стана дума, има мнозинство, което може да излъчи управление. Не пожелахме да го направите, за да може след това да обвините нас, че ние сме виновни“, изтъкна Христо Иванов

 

Б.Р

Ех, Иванов, Иванов…

Народът не е толкова бос, та да се хване на тези думи.

Каква вина има президентът, че назначава служебни правителства?

Може ли да назначи служебно, ако има редовно?

Какво направихте, за да има?

Бягате от отговорност като дяволи от тамян, а после пискате, че Радев бил виновен!

Нито можете, нито искате!

Нито пък народът ви иска.

Осъзнайте го!

Станислава СЛАВОВА

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *