Шведски дипломат иронично за Мария Габриел: Външната политика не е за аматьори

България отблизо
”Слухът е, че Мария Габриел е предложена от ЕНП като върховен представител на ЕС. Ако е истина, мъдростта зад този ход ми убягва”. Това написа в ”Туитър” Карл Билд, който е бивш премиер на Швеция и един от най-опитните дипломати в ЕС.

„Във въртележката на Европейския съвет тази нощ искрено се надявам да бъде отделено внимание на назначаването на опитен и с тежест върховен представител. Външната политика в днешния по-оспорван, сложен и пълен с конфликти свят не е за аматьори“, написа още той в социалната мрежа, без да изписва името на българката.

 

Карл Билд е бил сред главните преговарящи по време на Югославската война.

Междувременно Борисов изригна ядосано за фаворитката си Кристалина Георгиева: „Не се разбрахме. Не сме спали. Въобще не сме си ходили. Това са 40 часа. Продължаваме утре в 11 часа“, това заяви премиерът Бойко Борисов, който е в Брюксел, където се водят тежки преговори за това кой да е новият шеф на ЕК. „Не сме си ходили. Даже ни изгоряха хотелите. Оказа се, че сега никой не може да ни направи резервация“, оплака се премиерът. „Правих консултации – видяхте. Няма гласуване. Всеки си предлага неговите кандидати, другите отричат и това е“, допълни Борисов и допълни: „Надали аз ще разказвам кой кого блокира. Аз отговарям само за нашата позиция, която бе ясна и категорична“. Премиерът заяви, че нямаме шансове за шефското място на Съвета, но името на Кристалина Георгиева е предлагано неведнъж.

„Към момента мнозинство могат да направят социалдемократите и ЕНП. Наслушах се на глупости цяла вечер. Вишеградците предлагат Кристалина да бъде на този пост. Аз съм я номинирал!

Считам, че на нас ни трябва реален ресор и човек в комисията. Мисля, че Мария Габриел е доказана като човек“, допълни премиерът.

В ЕС обаче не смятат така и тотално отрязаха мераците борисови.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *