Агенция „Медиана“: Народът все повече стяга общ фронт срещу ГЕРБ!

България отблизо

Агенция „Медиана“ проведе ново проучване за нагласите на българите преди парламентарните избори на 4 април.

Откриването на ваксина срещу корона вируса и старта на ваксинацията у нас значително е повишила оптимизма в българското общество и е възродило надеждата за нормализация на живота.

Това обаче не се е отразило съществено на оценките за правителството. Те продължават да бъдат подчертано отрицателни. Средната оценка на правителството (по шестобалната система) е среден – 3.26 (3.22 през декември).

Естествено, неудовлетвореността от управлението провокира и силното желание за промяна във властта. За продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма) са 21 % от избирателите. За ново управление, без участието на ГЕРБ са 51%.

Към момента (месец преди изборите) ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 %пред БСП. Засега само четири партии могат да бъдат сигурни, че ще преминат 4 %-ната бариера за влизане в парламента – ГЕРБ,БСП, „Има такъв народ“ и ДПС. Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – Демократична България;„Изправи се! Мутри вън!“; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля. Така че, следващият Парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии. Това до голяма степен ще зависи от изборната активност.

Засега декларираната готовност за участие в изборите изглежда изключително висока – 61 % заявяват, че твърдо ще гласуват, а22 % се колебаят. Това, обаче, са нагласи без да се отчита влиянието и развитието на корона-кризата. Каква част от тези избиратели ще се явят реално пред урните е невъзможно да се предскаже. Същевременно огромна част (приблизително 513хиляди!) от същите тези „твърди избиратели“ заявяват, че все още не са направили окончателно своя избор. Люшването на тези избиратели в една или друга посока може да изстреля всяка партия към върха или да потопи надеждите на останалите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *