Александър Маринов разкри нещо важно за президентската институция и правителството!

България отблизо

През втория мандат президентът ще се изяви в друга своя светлина, която е дори по-силна – президент – съзидател, който помага и работи за важни и устойчиви решения за България. Това заяви Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента в предаването „Неделя“ 150 по БНР.

Той посочи, че Румен Радев остана единственият президент със същото ниво на доверие, с което го започна. Широкото като качество обществена подкрепа не е изненадана по време на президентските избори на първи и втори тур, обясни Маринов.

Той изтъкна, че в известна степен още от същото може да се види от втория мандат на Румен Радев на открито и честно поведение, няма да му се налага да воюва. Държавният глава е такъв и няма да се измени, подчерта Маринов.

Според него държавният глава и вероятното мнозинство в парламента ще бъдат съюзници около определени ключови ценности и положителни резултати в обществото. Президентът би могъл да има по-голямо влияние като работи със съмишленици по принципни въпроси. Президентът ще има в ръцете си толкова власт, колкото му дава конституцията. Нима Бойко Борисов имаше по-малко власт, когато президент бе Росен Плевнелиев, запита председателят на Стратегическия съвет при президента.

Той посочи, че президентът дал старта на политическата кариера на Кирил Петков и Асен Василев, но оттам-нататък те поели свой път. Засега принципите на ПП и на президента съвпадат, но това не означава, че те са едно и също нещо. ПП не е партия на президента, каза Маринов.

Той не вижда някакви тревожни симптоми, чрез които ПП и новото мнозинство да дадат поводи за лошо отношение от страна на държавния глава.

Във връзка с преговорите за съставяне на ново правителство с мандата на „Продължаваме промяната“, Маринов заяви, че това е един нестандартен начин за водене на преговори, но избрали верен път. Доверието в политиците и партиите достигат до точката на замръзване и трябва да се покаже какво предлагат и какво залагат партиите. За момента съществени различия няма, има различия по конкретни подробности. Очевидно е, че ще има доста разговори и в едно споразумение за управление няма как да се постигне пълно съгласие по всички въпроси. Аз не твърдя, че всичко е толкова лесно и гладко, но когато се върви към финализиране на преговорите, ще са нужни компромиси и усилия за изглаждане на различията, коментира Маринов.

Според него, стига да има здрава ценностна основа, ще има работа за всички. Президентът не е такъв човек, че да иска да четка своето его, за да се налага над друг, каза Александър Маринов.

Той увери, че няма проблем във взаимоотношенията между президента и БСП. Различията между БСП и една част от ръководството на партията не са проблем на президентството. Румен Радев ще работи с всяко ръководство на БСП, което е излъчено легитимно и спазва принципите на уважение, добър тон и избягва непочтени политически номера, каза Маринов.

За новата партията в парламента – „Възраждане“, Маринов е на мнение, че „Възраждане“ трябва да бъдат благодарни на президента Радев, че с едно свое решение им дал тласък – решението за зеления сертификат. Една част от яростните противници на мерките срещу коронавируса отишли във „Възраждане“, което им дало тласък, за да влязат в парламента. „Възраждане“ не е партията, която може да поставя условия, а заради отношението от мнозинството от хората към техните позиции, каза още Маринов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *