Алибегов: Ще си изкарам хората на протест! Българите не бива да бъдат лишавани от дискотеки, заведения и молове!

България отблизо

Времето за диалог е изчерпано. В обществото има тежко разделение и закъснели мерки. Служителите от заведения не са по различни от тези в държавната администрация. Те също искат да ходят на работа – това заяви ексклузивно пред БЛИЦ TV председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. В четвъртък протест на бизнеса блокира „Орлов мост“ в София и големите градове на страната.

„В първия ден от въвеждането на „зеления сертификат“ посещаемостта е паднала с 80% при положение, че времето е хубаво. Вижте какво се случва по търговските обекти, по МОЛ-овете, по големите нехранителни магазини. Абсолютно празни са“, каза Алибегов. „Не може да ги чакаме повече, щетите са за нас. Излизаме и изразяваме недоволството си. Готовност има и при други засегнати от кризата: фитнеси, туристически асоциации, туроператори, големи магазини, детски школи, детски центрове“.

Той добави, че разговорите със здравното министерство за „зеления сертификат“ са били той да бъде въведен при други условия, които не са спазени. „В Европа нито една стана не посмя да вкара здравния сертификат при под 60% ваксинация, тъй като това застрашава икономиката. Ние внесохме три предложения, които щяха да спомогнат икономиката и да запазим здравето на хората. Да се признаят тестовете за антитела.

Безплатните тестове, за които Европа заплаща и тестовете, и тестуването. И не е ясно къде отиват тези пари, защото Европа плаща всичко, а у нас, както каза Кацаров, безплатният тест струва 10 лв. И дори не е 10 лв., има тестове по 30, по 40 лв. И да се включи и държавната администрация към „зеления сертификат“.

Държавата като най-голям работодател да покаже първа как ще се справи“, подчерта Алибегов. Той допълни, че има разделение в обществото между служителите на засегнатите бизнеси, държавната администрация и тези, които не попадат под заповедта. Алибегов бе категоричен, че ако се вземе решение само хората, които работят на гише в държавната администрация да бъдат със „зелен сертификат“, то от заповедта трябва да отпаднат готвачи, бармани, хигиенисти, които също нямат досег с клиентите.

„Тези заповеди не се спазват, защото се търпят огромни щети и няма кой да ги плаща“ – затова Алибегов смята, че недоволството в оставащите дни ще се засили. Според него сега имаме назначен министър, който не носи отговорност. Затова представителите на бизнеса са искали да има редовен кабинет. Алибегов сподели, че с икономическото, финансовото и здравното служебни министерства е имало обещания без да излезе нищо. „С предишните управляващи разговорът също беше труден, но там постигнахме плащане на заплатите на персонала. В някаква степен 20% компенсация от оборота.

„Трудно идваха парите, на етапи, но ги имаше. В последните шест месеца няма финансова подкрепа – бизнесът е пред изпитание каквото и да говорят министрите, че са платили за него, истината е, че помощ няма“, заяви Алибегов пред БЛИЦ TV. „За разлика от служебния кабинет, ние вече сме го играли вече четири пъти и искаме да няма катаклизми. Нямаше чуваемост“, прави разликата председателят на БАЗ. Той бе категоричен, че цялата здравна тежест в момента се поема от бизнеса.

„Предишният формат на мярката 60/40, а в случая на развлекателния бранш 80/20, запази бизнеса. Тенденцията при служебният кабинет се обръща в полза на държавните предприятия, които са пред угроза от фалит. Никой частен бизнес не може да съществува при 40% спад на оборота“, смята бизнесменът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *