Американски ветеран разкри кой е отговорен за предотвратяване на Трета световна война

Свят

Русия и САЩ носят отговорност за предотвратяването на трета световна война. Това заяви в интервю за ТАСС американският ветеран от Втората световна война Франк Кон, участник в срещата на войските на СССР и САЩ на Елба.

„Разбира се, Русия и американците са длъжни да гарантират, че няма да се стигне до трета световна война. Защото ако избухне трета световна война, ще унищожим човечеството“, казва Кон, който е пенсиониран полковник от американската армия.

Според него в случай на нов световен въоръжен конфликт „животът никога няма да бъде същият, ще говорим за истинска катастрофа“. „Човешката раса просто ще изчезне с оръжията, които имаме“, казва 98-годишният ветеран.

През 2005 и 2010 г., по покана на руското правителство, той Франк Кон посети Москва за тържества в чест на Победата във Великата отечествена война. През 2010 г. е награден с медал „65 години победа във Великата отечествена война“, а през 2015 г. получава покана за честване на 70-годишнината от срещата на Елба. През 2020 г. руски дипломати връчиха на ветерана медал „За укрепване на Военната общност“.

Франк Кон е служил по време на Втората световна война в разузнаването на 12-та армейска група, командвана от генерал Омар Брадли. Срещата на съветските и американските войски се състоя на 25 април 1945 г. в района на град Торгау на река Елба, където войските на 1-ви украински фронт се срещнаха с войските на 1-ва армия на САЩ.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *