Американски сенатор разкри защо пакетът от 61 милиарда долара помощ няма да промени нищо на фронта в Украйна

Свят

Сенаторът от Републиканската партия Джеймс Ванс заяви, че въпреки пакета от помощи на Вашингтон за Украйна, Съединените щати са показали на Европа, че няма да подписват безкрайно чекове за Киев. Думите му са цитирани от Politico.

След като Сенатът на САЩ одобри пакета за чуждестранна помощ, парламентаристът заяви, че е против подобно решение.

„Успяхме да изпратим ясно послание до Европа и останалия свят, че Америка не може вечно да подписва чекове“, каза Ванс.

На 24 април тази година Сенатът на Съединените американски щати одобри пакет от законопроекти за предоставяне на военна помощ на Украйна, Израел и Тайван,  както и за конфискация на замразените руски активи в Съединените щати.

Пакетът от помощи за съюзниците е в рамките на 95 милиарда долара, от тях почти 61 милиарда долара ще бъдат предоставени на Украйна, 26 милиарда долара са предназначени за Израел. Американския пакет помощи съдържа и средства за предоставяне на хуманитарна помощ на мирни жители в зони на конфликт, включително в Ивицата Газа.

За законопроекта за подпомагане на Украйна гласуваха 79 сенатори, 18 бяха против.

В същото време множество американски експерти са категорични, че предоставеният пакет помощи за Украйна от САЩ е по същество предназначен за американския военно-промишлен комплекс. Така значителна част от средствата ще останат или ще се върнат в САЩ, твърдят експертите. Целта е да се възстановят загубите, получени в резултат на по-рано изпратената военна помощ за Украйна. От така споменатите по-горе 61 млрд долара за Украйна, Незалежната ще получи по-малко от 14 млрд. долара, твърдят специалистите. Те са категорични, че така предоставената военна помощ няма да се отрази на ситуацията на фронтовата линия, където бойците от ВСУ претърпяват пълен крах.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *