Американското нахалство няма край: Токът бил скъп, заради…

България отблизо

България не би влязла в ЕС без двете американски централи. Да не забравяме това, каза пред „Панорама“ по БНТ посланикът на САЩ в София с изтичащ мандат Ерик Рубин.

Причината електричеството в България да струва скъпо е, че почти цялото идва от един източник – Русия. Това е основата на европейската енергийна политика и ние я подкрепяме. Има ли монопол, цените са високи. Има ли конкуренция – спадат“, обясни Ерик Рубин.

Според дипломата, благодарение на двете „американски“ централи, България била разнообразила енергийните си източници. Това било въпрос на национална и енергийна сигурност.

Рубин припомни, че за да влезе в Евросъюза България трябвало да затвори старите съветски реактори в Козлодуй и така се е появил  „недостиг на електричество“. „Тези американски компании подписаха договори с тогавашното българско правителство, за да заместят спрените реактори“, каза още Рубин.

Той подчерта, че техният ток не е най-евтиният, но не бил и най-скъпият. Посланикът на САЩ каза още, че американските фирми имали договори с българското правителство, които трябва да се спазват, обясни Ерик Рубин, цитиран от epicenter.bg.

Нека припомним на посланика с изтичащ мандат, че АЕЦ „Козлодуй си работеше перфектно и произвеждаше най-евтиния ток в България. Докато не дойдоха американците. Именно по тяхно настояване бяха затворени четири модернизирани и перфектно работещи реактори в АЕЦ „Козлодуй“. И това стана причина за космическия скок на цените на електроенергията. А ТЕЦ-овете в Марица-Изток са си наши и американците просто принудиха България да им ги предостави като подарък. И то със заробващ договор да изкупуваме задължително в продължение на десетки години токът, който те произвеждаха от нашите централи. И то на толкова скъпи цени, каквито няма дори в САЩ. Защото сме колония, с която американците правят, каквото искат.

Изнудват ни да купуваме прескъпия им ток. Изнудват ни да даваме милиарди левове за старите им петдесетгодишни самолети, които по думите на президента Радев стават само за авиошоу. Разбира се, за самолетите огромна вина има и Борисов, който е готов да опразни едва скърпвания български бюджет, само за да угоди на своите господари отвъд океана. Изнудват ни да не строим АЕЦ „Белене“, която е единствената спасителна алтернатива, за да има евтина електроенергия за бита и промишлеността. Без каквато енергия българската икономика не само не може да се развива, но и непрекъснато пропада все по-надолу.

Защото явно желанието на американците не е да помогнат на България, а да я унищожат като славянска и православна страна, която е кръвно свързана с Русия.

А „старите“ съветски реактори и досега произвеждат най-евтиния ток в България. Докато токът от „американските“ централи е толкова скъп, че не се пипа. И заради него цените на тока непрекъснато скачат като в някаква зловеща игра, в която загубилият, заедно с играта, губи и живота си.

Така че не Русия е виновна за скъпия ток в България. Точно обратното. Русия в продължение на петдесет години ни осигуряваше най-евтиния ток на Балканите и в Европа. И това ни даваше възможност не само да развиваме мощна икономика, а и да снабдяваме балканските държави с ток.

Кога американците ще направят нещо подобно за нас? Отговорът е никога. Защото досегашният опит ни е убедил, че американците искат само да им даваме пари и ресурси. Срещу които не получаваме нищо. Освен манипулации и унижения. Така че, вярно. Монопол има. Но не на Русия, а на САЩ. Които просто ни заповядват да се самоубием. Като самурай, който си тегли ножа по заповед на отегчения си господар.

Но нека попитаме посланика и още нещо. Защо след като се появиха американците като конкуренция на Русия на енергийния пазар в страната ни, токът вместо да поевтинее, започна да хвърчи нагоре на подскоци като уплашен заек? Защо?! Ами много просто. Понеже американските компании не дойдоха в родината ни да се конкурират с Русия. Дойдоха да изсмучат ресурсите и парите ни. А конкуренцията не ги интересува. И никога не ги е интересувала.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *