Американско издание плаши Русия с ядрена война срещу НАТО! Ето отговорът на Москва!

Свят

Хипотетична ядрена война между Русия и НАТО ще протече по ужасен сценарий и ще доведе до смъртта на милиони хора на планетата само за няколко часа. 

 

Съответният материал се появи в американското издание на Newsweek, цитирайки доцента от Принстънския университет Алекс Глейзър.

Този план беше представен за първи път през 2017 г., но придоби особена популярност след началото на руската специална операция за защита на Донбас.

Според учените по време на хипотетична война, Русия ще бъде принудена да отговори на настъпление на НАТО. След това алиансът ще нанесе удар с ядрено оръжие от въздуха.

Ако ситуацията продължи да ескалира, страните взаимно ще унищожат 30-те най-големи града и индустриални центрове.

Очаква се около 90 милиона души да загинат през първите часове на конфликта. Това обаче е само началото, защото ядрените експлозии ще издигнат огромни облаци прах и пепел в атмосферата. Ще започне ядрената зима, пишат агенциите.

Глейзър смята, че след като започне, броят на жертвите може да достигне около пет милиарда души.

Само че редица руски експерти заявиха, че на Русия не й трябва ядрено оръжие, за да унищожи бързо и напълно САЩ. Хиперзвуковите руски ракети в съчетание с мощно цунами, което Русия може да предизвика ще унищожат и спомена за САЩ. Така че ако някой трябва да се плаши от война НАТО – Русия, то това не е Москва.

През март руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще се ръководи от собствената си военна доктрина по въпроса за използването на ядрени оръжия.

В съответствие с документа Русия може да използва ядрено оръжие само като отговор на агресия или заплаха за съществуването на държавата.

Руското външно министерство добави, че САЩ и НАТО трябва да разберат опасността от агресивната антируска реторика.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *