Анализатори скочиха на Кирил Петков: Вървял по жарава, но не го осъзнавал!

България отблизо

„Можем да си пожелаем светли дни в личен план, но светли дни за българската политика като че ли не виждам. Изминалата година беше турбулентна за българската политика с процеси, които буквално разбъркаха политическия ландшафт, с политически неустойчиви победители.

Както и една коалиция, която е странна и необичайна, и с отлагани проблеми, чието решение никак няма да бъде лесно“, каза журналистът Валерия Велева в студиото на „Денят ON AIR“.

 

По думите ѝ пред четворната коалиция има много тежки проблеми – здравна, енергийна и икономическа криза. А идващата година ще е още по-трудна.

„Това, което ни предложи 2021 година в политически план, да бъде трамплин към едно просветляване в главите на хората, които ние избрахме да ни управляват. И да осъзнаят, че са заменяеми, никой не се венчае за властта вечно, второ – имат конкретна заръка от нас, българските граждани, какво да свършат. В известна степен има и параметри, в които да ги свършат“, коментира политологът Любомир Стефанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че ниската избирателна активност е доказала отдръпване.

„Мантрата с 10% данък ми е една от любимите, който едва ли не бил най-ниският в Европа. Това, че България трябва да бъде инвестиционен рай не се случва, защото никой не сяда да сметне, че данъците, които плаща, далеч надхвърлят 10%. Българските граждани заслужават нещо повече, тъй като управление, подчинено на принципа „Дайте да управляваме ние, за да не са те“ – ми се струва все по-несъстоятелно“, допълни Стефанов.

„Не смятам, че има сила, която да изкара масово българите на улицата в момента. Социално недоволство ще има. Тепърва българите ще разберат какъв зловещ ще е ударът по джоба им. Те все още не са го разбрали, тъй като мораториумът задържа едни цени, които след това ще бъдат отприщени. Обикновено казваме, че зимните месеци са тежки, тук ще се разшири времевият периметър за изпитание на българите“, посочи Валерия Велева.

А най-важното било в тази ситуация да се види е какво прави държавата.

„Много е важно в такава ситуация да се види лидерът и онази авторитетна фигура, на която обществото в момента да има това доверие. Лично за себе си не я виждам тази фигура. Кирил Петков все повече и повече ще разбира какво означава да си министър-председател и да вземаш решения не за твоя бизнес, а за цялата държава, когато интересите са много противоречиви“, каза още Валерия Велева.

Любомир Стефанов пък добави, че Румен Радев е точно такава фигура.

„Дали го одобряваме или не – минаха изборите. Президентът си свърши работата. В момента имаме структурирано Народно събрание. Държавата има нужда да наложи волята си там, където е била изтрита и не е присъствала никога. Ако пак започне да раздава пари, изпадаме в цикъл и ситуация, която излизането е още повече от същото – нови дългове, нови заеми. Еврозоната ще ни се стори такъв мираж, че ще чакаме още 20 години“, поясни политологът.

Велева е категорична, че Радев е бил силен, когато срещу себе си е имал враг и му предстои периодът, в който ще събира негативи.

„Ако Кирил Петков реши да отвори вратите на Северна Македония – първият човек, който ще напусне коалицията ще бъде Корнелия Нинова, защото тя не е политик еднодневка, за да си сложи такова петно в биографията. Също така „Има такъв народ“ няма да приемат такава стъпка. Кирил Петков върви по жарава, но той не осъзнава това нещо“, каза още журналистът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *