Андрей Райчев предупреди: Радикализацията на ДПС е страшна за България!

България отблизо

Катастрофален е резултатът от изборите не само за Корнелия Нинова, но и за БСП. Нинова беше задължена да подаде оставка, но няма намерение да загуби, тя ще се бие. Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНТ за поредицата от оставки в партиите след слабите изборни резултати на вторите предсрочни парламентарни избори тази година.

По думите му поразително е дали Нинова ще гласува на балотажа за Румен Радев и Илияна Йотова.

Според Райчев новата формация, спечелила изборите „Продължаваме промяната“ има две възможности – наистина да спрат течовете, а другото е да показват някакви хора, които уж ще спират корупцията. Дали ще спрат корупция или ще правят репресии – ще видим. Ако е второто – жална ни майка, изтъкна социологът.

ДПС не отстъпиха назад под силния натиск на останалите партии, които ги сочеха като източник на всички беди в България. А това означава, че ДПС се радикализира и няма намерение да се съобразява с натиска, посочи Райчев. Той добави, че ДПС дават сигнали, които внимателно трябва да следят новите ръководители на страната и новоизбрания президент и да внимават с тях.

Ние сме кръвно заинтересовани да не изниква никакъв етнически въпрос в България. ДПС трябва да получат жестове, че има уважение към тях и не трябва да бъдат обявявани за партия, срещу която са всички, изтъкна Райчев.

Политическият анализатор Антоанета Христова, която също присъства в студиото на БНТ, заяви, че не е специалист по БСП, но това, което се вижда, е, че Корнелия Нинова си произведе много проблеми в партията, а е можело да ги избегне. Според нея имало много сериозен натиск отвън, според който Нинова не е удобният лидер на БСП. Корнелия Нинова не е удобен лидер и за новата популистка формация, която най-вероятно ще управлява, посочи проф. Христова.

В критичните моменти за взимане на решения, ще има много силен натиск да не продължат преговорите на БСП за съставяне на правителство. Нинова ще се опита да даде реванш в следващите месеци, но дали ще бъде успешен, проф. Христова не знае. „Нинова беше сложена в менгеме и нямаше полезен ход“, обясни тя.

Според нея животът на новия парламент най-вероятно ще бъде кратък. Има разминаване между говорене и действия. Вчера чуваме от РСМ, че имаме нов външен министър, който ще се справи и ще отговори на щенията на Северна Македония, посочи проф. Христова. Тя посочи, че всеки ден има проекция на намеренията.

За проф. Христова за ГЕРБ цялата ситуация е благоприятна, защото ще мога да си поправят кусурите. И според нея трябва да бъде намерен начин ДПС да бъдат интегрирани в политическия живот.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *