Андрей Райчев смълча всички: Най-вероятният премиер е лице, което никой не очаква. Ще се смаете!

България отблизо

При нови предсрочни избори Румен Радев няма да изпусне последния влак. Той ще успее да даде политическа форма на половин до един милион души, които не могат да понасят ситуацията и няма за кого да гласуват. Такова мнение изрази социологът Андрей Райчев, пише Епицентър бг.

– Ще се повтори ли предсрочният вот, господин Райчев? От една страна политическите сили рискуват да се навлекат гнева на избирателите, да свалят избирателната активност до санитарен минимум, от друга обаче няма ясно заявена формула за правителство.

– Не мисля, че ще се повтори, защото се изменя електоралната картина.

 

През тази кампания се играе само на една врата. Има само една тема и нищо друго – колко лоши са ПП.

Самите те дълго време не осъзнаваха какво им се случва и не можеха да реагират адекватно, но, така или иначе, извън темата за ПП не виждам никакъв друг обсъден въпрос. Не е обсъдена Зелената сделка, не са обсъдени мигрантите, Украйна или ковида.

Мога да изброявам още. Не се обсъди Слави Трифонов, не се „Възраждане“, БСП, ГЕРБ, донякъде само се обсъжда ДПС, доколкото от ПП и ДБ стрелят по Пеевски. Но пак не се обсъжда, а само се казва: Пеевски е лош.

Смешният плакат, който те сложиха с Денков срещу Пеевски и Борисов, може да е политически наивен, но е точен – това е въпросът, който се обсъжда. Въпросът кой е по-търпим.

Отговорът на избирателите е, че Борисов е по-търпим. Че ГЕРБ може да управлява по-добре от ПП. Подчертавам – ПП, а не ДБ. Борисов пази като зеница на окото си отношенията с Христо Иванов.

– Нуждае ли се Борисов от легитимацията на демократичната общност и персонално от Христо Иванов?

– Мълчаливият диалог, който се води между двете главни фигури – Борисов и Христо Иванов, е следният. Иванов казва: С теб – да, с Пеевски – не, или с ГЕРБ може, с ДПС не може. А Борисов произнася, пак мълчаливо: С вас може, с ПП не може.

Абсурдна е ситуацията, при която главните противници нямат нищо против един друг, но критикуват главните съюзници на своите партньори-врагове. Това е голям парадокс и по тази причина всички се чудят ще стане ли сглобка.

– Ще стане ли?

– Ако ме питате мен, трябва да им е изпила чавка мозъка, за да направят сглобка. Абсурд! Това ще доведе до спазъм в народната душа.

– Тогава?

– Виждам два варианта, които – подчертавам, са резултат на шахматен анализ. Нямам информация. Гледам само как играят двама гросмайстори и се опитвам да предвидя възможните ходове.

Това, което виждам като стратегия на Борисов, ще бъде опит за правителство на малцинството. Посланието му е „подкрепете ме без коалиция“.

По някои теми ГЕРБ-СДС ще гласуват с ДПС, по други – с хората на Слави Трифонов, понякога – на Христо Иванов.

Втори вариант – Христо Иванов се връща към старата си идея за техническо правителство, нещо като служебно правителство на  парламента. Това беше неговата начална идея, но не можа да я осъществи, не защото имаше съпротива от Борисов или Пеевски, а защото имаше съпротива от ПП.

Техническо правителство с подкрепа на парламента не е много приятно нещо, но е политическа идея, вместо която получихме кабинет с 35 депутати. ПП фалират не защото са лоши. Аз не виждам голям корупционен скандал, нищо че ги упрекват. Аз виждам само едно – те са изяли повече власт, отколкото могат да глътнат. Затова в момента страдат и падат.

Защо е възможно, според мен, правителство тип „Главчев“, но с подкрепата на парламента. А защо не и самият Главчев? Той има желание да остане.

1 thought on “Андрей Райчев смълча всички: Най-вероятният премиер е лице, което никой не очаква. Ще се смаете!

  1. Общо взето глупости на търкалета.ПП не били “ лоши“ -ха ха,а Х.Иванов беше човекът ,който съсипа Конституцията с глупашките си промени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *