Андрей Райчев с разбиващ анализ: България има фундаментални ценностни различия с този ЕС!

България отблизо

„Символични са опитите за правителство с първите два мандата. Донякъде това е предизборно, но не в лош смисъл, показват, че имат силни и компетентни хора. Не очаквам нищо, освен омръзнали на хората дрязги“.

 

Този коментар направи социологът Андрей Райчев в предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР.

„До предсрочни избори през март нищо няма да се промени, до септември – да“, посочи той и подчерта, че политиците трябва да прекратят сатанизацията помежду си: „Това развращава и хората“.

По думите на социолога България в момента „прехарчва“: „Не може пенсиите да са със заеми, те трябва да се изкарат от работещите хора“.

Андрей Райчев коментира още: „България много се различава от неолиберална Европа по темите за войната и мира, за „зеленото“ и за ЛГБТ. … Това е ценностно разминаване, фундаментално е това различие!. … Но България не може да си позволи остра политика по тези теми, защото няма да ни разберат и ще изглеждаме в техните очи като „троянски кон“ и ще бъдем низвергнати. България е лоялен съюзник на НАТО, не че обичаме особено НАТО, но българинът съзнава ясно, че без това НАТО няма как.

Със сигурност България е една от най-проевропейските страни, но няма как, разминаваме се. България трябва да е по-ниска от тревата, защото, ако блесне това ценностно различие, ще ни изхвърлят. България без Европа е изключително лошо място. За три месеца ще се мутризира, ще се появят новите олигарси, които са си чисти бандити, ще се появят силови групировки“.

Социологът подчерта, че политиците у нас говорят неискрено по тези теми или не говорят, но има само една зона, където свободно може да се говори: „Можеш да кажеш, че Бойко Борисов или Кирил Петков е мошеник. И това няма да направи впечатление на никого. Но не можеш да кажеш, че Володимир Зеленски е мошеник? Не, край!

Получаваме абсурда, при който можем да обиждаме собствените си ръководители, но не можем да обиждаме някой чужд ръководител. Това е истински парадокс. Това е автоцензура, свързана с едно двусмислено положение на България, в което тя е в либерална Европа“.

Според Райчев Европа е пълна с консенсуси, но няма цели: „Голямата жертва на войната в Украйна е Европа. Няма политика и се е самообрекла на загуба, каквото и да се случи. Виждаме само реакция, а реакцията е поведението на жертвата.

Европа е 600 млн. души и не може да си направи армия ли? Без армия е придатък на Вашингтон. Трябва да се поляризира, а не да върви по зелено-либералния консенсус. ЕС трябва да престане да бъде договор между Германия и Франция, а да бъде отношение между 300 млн. леви и 300 млн. десни“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *