Асен Василев: Бюджетът за следващата година е толкова добър, че българите отсега ми благодарят

България отблизо

Знаете, че тази година капиталовата програма, която бяхме заложили беше 8 млрд. лв. – това са от всичките видове строителство, купуване на техника и така нататък в държавата, включително и за общините. За догодина я бяхме увеличили значително. Бяхме я направили 12 млрд. лв., тоест с 50 % повече отколкото е тазгодишната.

Това, което виждаме към момента е, че за съжаление 8 млрд. лв. не се изпълняват напълно, така че да се намали от 12 на 10 млрд. лв., което пак е 25 % увеличение, не би създало драматични проблеми.

 

За момента, това, което сме се разбрали е корекциите да бъдат само там. Оттам нататък, ако се наложи нещо, между първо и второ четене, очаквам да е сравнително минимално. Това каза в Благоевград финансовият министър Асен Василев във връзка с държавния бюджет за 2024 година, цитиран от „Фокус“.

Министър Василев коментира, че това, което е било направено е 2.4 млрд. лв., които не са били предварително предвидени в оригиналното планиране и са били сложени от новата вноска на газа, да отпаднат от общата рамка на бюджета.

На въпрос, свързан с коментарите на опозицията, че ще има голям дефицит в образованието и културата, министър Василев посочи, че това, което чува е че всички са изключително доволни. „Знаете, запазва се 125 % на учителските заплати, значително са увеличени парите за наука и висше образование. В културата също има значително увеличение на парите.

Има 15 % увеличение на стандартите, отделно има едни 28.5 млн. лв., които са за реална дейност по методика на Министерството на културата.

В петък проведохме среща с Асоциацията на библиотеките, музеите и читалищата. Те казаха, че искат да проверят каква проектна готовност имат и да се работи по-активно, за да могат тези средства наистина да стигнат до тях. Както знаете 2021 година дадохме 12 млн. лв., но те се върнаха, защото Министерството на културата не успя да се организира. Обещахме им да помогнем“, подчерта той.

По отношение на общините, финансовият министър подчерта, че никога не ги е делил на „наши и ваши“, като за пример посочи 2022 година, когато над 210 общини са получили финансиране.

Относно финансовото състояние на общините след местните избори, министър Василев каза, че има общини, които са в добро финансово здраве, има и такива, които са фалирали, а 8 общини ве1е са включени в оздравителна програма. За Благоевград коментарът му беше, че действително има притеснителни моменти по отношение финансовото състояние на общината, но положението не било драматично.

По отношение на дерогацията, финансовият министър Асен Василев каза, че не очаква повишение на цените.

„Знаете, че още преди месец и половина парламентът прие закон, с който поетапно трябва да се намали употребата на руски петрол. От 1 януари се забранява износа на руски петрол, но ако има неруски петрол, те могат да си изнасят, това просто ще ускори преминаването към неруски петрол“, добави той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *