Асен Василев: Успешно изтеглихме нов дълг от 2 млрд. евро, пари за пенсионерите за Коледа няма да има. Ще спасяваме държавата!

България отблизо
България набра нов дълг от малко над 2 млрд. евро, съобщи министърът на финансите Асен Василев пред журналисти.

„Вчера излязохме на международни пазари, за да наберем дълга, който е заложен в бюджета. Емисията беше изключително успешна, имаше почти три повече предлагания за нашата емисия, отколкото ние искахме да наберем на пазара“, каза Василев, цитиран от БТА.

 

„Успяхме да наберем седемгодишния дълг на премия от общо около 150 базисни пункта. Това е процент и половина над стандартното и е доста по-евтино отколкото последната емисия, която България направи, където премията беше над 2,25 процента по-висока и също доста по-евтино от Унгария и Румъния, които са ни директни конкуренти, където премиите стигат до 3,3 процента“, обясни министърът на финансите.

 

Василев определи емисията като много успешна. Дългът е заложен в бюджета. Той ще се използва в голямата си част за рефинансиране, догодина има падежираща емисия за 1,5 млрд евро, посочи той.

 

Вчера БНР съобщи, че новият дълг е бил разпределен в две емисии – съответно с падеж след 7,5 и 12,5 години. Интересът е бил голям, според източника на БНР, който определи операцията като „избрана в много добър момент“ и „ударна“, тъй като е постигнато свиване на спредовете – това беше потвърдено и от финансовият министър днес.

 

Правителството прибягва до набиране на външен дълг, за да финансира бюджетния дефицит, който през октомври е 1.4 млрд. лв., но в края на годината се очаква да достигне по план 4.6 млрд. лв.

Коледни надбавки за пенсионерите не се предвиждат.

Той напомни, че тази година парите на най-възрастните бяха увеличени с 12%, а догодина се очаква актуализацията да е с около 11%.

„Това означава, че пенсионерите ще получават коледни добавки всеки месец. И това е много по-честно за тях, отколкото за разчитат на подаяния веднъж в годината“, смята Василев. Но тактично избегна темата за инфлацията.

От години по традиция за Коледа правителството отпуска по 50 лв. на най-възрастните. Още в края на октомври обаче финансовият министър обяви, че подобен разход не е заложен в бюджета.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *