АТАКА към Каракачанов: Защо харчите 21 млн. лв. на година за чужди войни?

България отблизо
20 932 400 лв. ще бъдат дадени за издръжка на осемте военни мисии, които България поддържа зад граница. Това стана ясно, след като депутатът от АТАКА Павел Шопов отправи парламентарно питане към военния министър от ВМРО Красимир Каракачанов.

Въпросите на атакиста бяха свързани с числеността, финансовото изражение и страните, в които страната ни е изпратила родни военни да водят войните на чужди държави. Шопов настоя да разбере и кога ще бъдат върнати войниците ни от осемте горещи точки, където са пратени с риск за живота им.

 

„През последните 30 години България многократно участва във военни операции не за българския национален интерес, а с цел българските политици да се натегнат на господарите. През тези 30 години участвахме в чужди войни”, възмути се от парламентарната трибуна Шопов от АТАКА.

 

От отговора на военния министър на ВМРО Каракачанов стана ясно, че 210 български военнослужещи са разпръснати в Ирак, Афганистан, Косово, Босна и Херцеговина, Грузия, Средиземно море, та чак до Мали и Сомалия.

 

„Не се правете, че не ме разбрахте, г-н вицепремиер. Когато казах за милиардни разходи, имах предвид, че са за целия период, а не само парите за 2020 г., които дава българският данъкоплатец. За всичките 30 години на прехода и мисиите, в които България е участвала, са отишли милиарди „да се вадят кестени от огъня за чужди интереси”, каза още Шопов.

 

По думите му българите дори не подозират за мисии като тези в Мали или Сомалия.

 

„Падат ракети дори в американски бази, а двамата наши офицери в Ирак били на безопасно място. Очаквах те да бъдат изтеглени така, както го правят всички други народи. Междувременно американският президент обяви, че ще изтегли 4000 военнослужещи от Ирак, а нашите си стоят там”, посочи Шопов и в заключение напомни на Каракачанов, че като кандидат на ВМРО в ОП преди изборите е обещавал да изтегли задграничните ни контингенти, а като министър не го прави.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *