Атанасов иска не коалиционно споразумение, а само подкрепа за кабинета. Номерът на Борисов нямало да мине

България отблизо
Господин Борисов, няма да мине номера. Ние ще искаме осветяване на поведението на политическите сили и ГЕРБ във ваше лице, за да се види, че на практика, ако продължавате по този начин, не подкрепяте правителството. Искаме подкрепа за това правителство, което заедно избрахме.

Това заяви пред bTV ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ по повод поредния разрив в отношенията с ГЕРБ. Ротационното правителство виси на косъм, след като заради плаващите мнозинства от ПП-ДБ не влязоха в зала вчера. Колацията постави и ултиматум на ГЕРБ – сложи на масата седем приоритета и поиска гаранции, че те ще бъдат изпълнени в конкретен времеви хоризонт. В хода на скандала от ГЕРБ заявиха, че няма да свалят правителството, но нямат вина, че „техните закони са по-добри“ и събират подкрепа. Лидерът Бойко Борисов поиска и подписването на споразумение за съвместно управление. Днес партията провежда среща, за да вземе решение за предложения от ПП-ДБ изход от ситуацията.

 

„Отнесохме се държавнически след изборите. Не сме го направили, за да изперем Борисов. Поискахме властта, за да може да пресечем политическата криза. За съжаление не полочваме подкрепа от ГЕРБ-СДС. Изпълнителната власт е в клещи между Радев и Борисов“, категоричен бе Атанасов.

 

„Даваме си сметка колко ще е тежко решението България да остане без редовно правителство в навечерието на местните избори“, допълни още той.

 

Според него Борисов си е променил маниерите, след като Иван Гешев бе свален от поста главен прокурор.

 

„Това беше важен фактор, защото Борисов се страхуваше Гешев да не му отмъсти. Страхуваше се да не бъде арестуван за по-дълго време. Примката се охлаби и сега прояви смелост да атакува правителството, което трябва да подкрепя“, заяви Атанасов.

По думите му в парламента ГЕРБ постоянно си правят алтернативно мнозинство с ДПС и „Възраждане“.

 

Той определи, като „лоша манипулация“, изказването на президента, че правителството тласка България във война, защото ще дадем помощ на Украйна.

Атанасов подчерта, че имат данни, че от както е започнала войната, най-много помощ е заминала по време на последния служебен кабинет.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *