АФИС: БСП води с 4 процента на ГЕРБ за евроизборите. Цветанов панически стяга редиците, но не е ли малко късно?

България отблизо

БСП, ГЕРБ и ДПС в момента са единствените сигурни претенденти за места в следващия Европейски парламент. Това показват данните от последното проучване на Агенция „Афис“, които са коренно различни от оповестената от „Маркет линкс“ преднина за ГЕРБ с почти 4%.  

Ако европейските избори бяха днес, БСП щеше да получи 23.6% от гласовете, ГЕРБ – 19.9%, ДПС – 8.2%, „Обединени патриоти“ – 4.6%, Демократична България – 1%. 2.7% биха подкрепили друга политическа сила, а 2.9% не биха гласували за никого. 20.7% все още не са взели решение кого биха подкрепили на предстоящите избори за Европейски парламент, а 15.4% от сега заявяват, че не биха гласували. При тази подкрепа се очертава средното разпределение на мандатите – БСП – 6.7, ГЕРБ – 6.2, ДПС – 3.4 и „Обединени патриоти“ – 1.1.

В коментара към резултатите от „Афис“ посочват, че със скъсяването на дистанцията на времето до изборите за Европейски парламент въпросителните за резултата, вместо да намаляват, се увеличават. Агенцията отчита, че преди месец шансовете на коалицията „Обединени патриоти“ за един мандат са били под въпрос, а сега единият мандат изглежда сигурен с възможност за нещо повече. Тъкмо обратно е положението на извънпарламентарната десница, която преди месец бе определяна като почти сигурен призьор в следващия европарламент, а сега се е разделила с надеждата дори за един.

От „Афис“ уточняват, че „Обединените патриоти“ могат да разчитат на успех, само ако коалицията оцелее в сегашния си обединен формат и евентуалното самостоятелно участие на изборите на трите съставящия партии е обречено на провал. При извънпарламентарните десни ситуацията е съществено различна: механичният сбор на отделните партии надхвърля потенциала на цялото – обединеното дясно. Има нова ситуация и при трите водещи формации – БСП, ГЕРБ и ДПС, които за момента са единствените сигурни претенденти за места в следващия Европейски парламент. БСП успява да удържа позицията си на лидер, но подкрепата за ГЕРБ преминава под психологическата граница от 20% от всички избиратели. Докато подкрепата за ДПС се запазва на устойчиви нива, битката за първото място вече е под знака на увеличаващото се предимство на БСП.

След излизането на тези данни от ГЕРБ са провели спешно заседание и Цветанов ще тръгва да строява разкапалите се редици на членове и симпатизанти.
Червената лампичка му светна прекалено късно обаче.

Причината за този срив на доверие се крие в непрекъснатите скандали, наглото поведение на някои министри и депутати и липсата на каквато и да било борба с корупцията. Както и ниските доходи на населението.

Очаква се в най-скоро време някоя придворна социологическа агенция да предрече светла и разгромяваща победа на ГЕРБ поне с 20 процента.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *