Бесен скандал разтърси парламента. Кандидат-министър и Петков се хванаха за гушите

България отблизо

Съпредседателят на ПП получи много тежки обвинения, от които стана ясно, че Кирил Петков е ощетил тежко финансово страната заради енергийната си политика. В парламента скандала взе връх, а залата стана изключително шумна по време на дебата за избиране на проектокабинета на проф. Николай Габровски.

Много думи бяха изречени в днешния дебат. Искам да добавя три обективни причини защо ние няма да подкрепим правителството на г-н Габровски. Това заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„С уважение към него, като професор в медицината, за съжаление не мога да кажа същото за част от министрите му. Има министри в това правителство като Николай Павлов, който вярвам, че е ощетил държавата с над 1 млн. лева дневно, като се отказва от евтиния газ“, каза Петков.

„Повече ме притеснява, че прокуратурата покри този случай. Тук въпросът е кой е препоръчал г-н Павлов да бъде министър в това правителство. Има ли и други министри, които са препоръчани от същите хора“, добави той.

„Понеже г-н Борисов има своето минало, тайни и зависимости, част от документите, които главният прокурор има за г-н Борисов, го прави зависим от колебаещото вътрешно убеждение на г-н Гешев. Докато Борисов оглавява ГЕРБ няма как нито партията, нито правителството излъчено от нея, няма как да остане независимо от същите тези, които заедно с нрго са източвали държавата. Корупционните тайни правят това правителство заложник на старите грехове и това е втората причина да него подкрепим“, обясни съпредседателят на ПП.

Третата причина по думите му е в България да има нова практика – политиците да си спазват обещанията.

„Преди изборите обещахме да не подкрепим правителство на ГЕРБ и сега изпълняваме обещанията си. Уверявам ви, че и следващите пъти този принцип ще бъде спазен“, завърши той и слезе от трибуната“, заяви той.

След него на трибуната се качи Мустафа Карадайъ:

Вие ли говорите за лъжи? Г-н Кирил Петков конституционният съд взе решение, че вие сте излъгал държавата, за да сте във властта. Вие сте излъгали в декларацията си, за да станете министър“, каза той.

След него за втора реплика се качи и Делян Добрев:

Вие направихте самопризнание – от ваше лично име ли или и от това на г-н Василев. Ако Павлов е виновен за 1 млн. дневно, то вие сте виновни за същото. Моят съвет е да запазите самопризнанията за друго място“, поде той.

„Аз вчера получих от МВР писмо за проверка, след приключването й резултатите са дадени на софийска градска прокуратура. За вашите твърдения сме пуснали писмо в ГДБОП и в ДАНС. Рашков ги беше прибрал преди в едно чекмедже, но като дойде новият министър преписките се задвижиха. Не атакувайте Николай Павлов, защото той е свидетел по делото срещу вас“, каза той.

„Ако Павлов стане министър, вие ще лежите“, завърши Добрев.

Петков се върна на трибуната за дуплика:

„Когато сваляте редовно правителство, поне имайте малко план какво да правите след това. В последните два месеца демонстрирате пълната си импотентност“, каза той и слезе от трибуната.

На трибуната се качи и коментирания и обвиняван Николай Павлов, който е предложен за министър:

„Преди година, едни хора създадоха една голяма лъжа как аз съм ограничил азерския газ. Това бе тиражирано в обществото, за да мога да бъда отстранен от длъжността, която заемах и да могат да влязат посредниците. Не беше достатъчно само аз да бъда освободен. Освободен бе и Иван Иванов от КЕВР. Вкарването на посредниците беше невъзможно без да се отстрани ръководството на Булгаргаз и КЕВР. За няколко месеца посредниците заграбиха стотици милиони левове на гърба на българския потребител“, поде той.

„Сега те и политическите им покровители треперят, защото ще бъдат разобличени и ще им бъде потърсена сметка. Страх ги е. Те трябва да знаят обаче, че истината винаги излиза наяве. Само за месеци, след като ни отстраниха. Булгаргаз натрупа огромни загуби. Към момента са милиард и 200. Пазарът беше разбит. Това подрони авторитета на българската държава пред съюзниците ни“, каза той.

По думите му никой не иска слаб и безпомощен съюзник. „„Булгаргаз“ беше гръбнакът на българската икономика, той осигуряваше минимум 1 млрд. който влизаше в икономиката на държавата“, каза той.

„Като става въпрос за азерския газ, г-н Петков, ще ви кажа нещо. Истината за него е следната – ние предотвратихме плащането на неустойки и спасихме договора – ние от ръководството на БЕХ и Булгаргаз, с помощта на английските адвокати и кралския адвокат на Великобритания, защото газовата връзка беше още непостроена. Г-н Петков вие от тази трибуна от това място на 4 май дадохте дума, че газопропводът ще бъде построен и България ще получава газа в пълни количества на договорена цена. Какво се случи? Нито газопровода бе построен на първи юли, нито получаваше на договорната цена. С този анекс вие не договорихте нито един киловат час на това, което ние вече бяхме договорили на ниска цена“, заяви Павлов.

„Двете трети, които ги получиха от азерите ги получиха на 4 пъти по-висока цена. Надплатени бяха 178 млн. долара на дневна база. Това се нарича надплащане и нещо повече. Освен това, както знаете договорът е свързан и  с банкова гаранция. Така вие покачихте и нея, което значи нови 100 млн. долара. Ние спасихме договора, но г-н Петков, сега ще му припомня на 18 декември 2021 година в неговия кабинет какво говореше – вие от Булгаргаз трябва да заведете съдебен иск срещу азербайджанската компания, ако не ви дадат газа в Гърция и срещу IGB съдебен иск. Това значеше край на диверсификацията и край на договора. Моята визитка се вижда на страницата на Булгаргаз – за 7 год. 230 млн. спечелени за държавата и спокоен пазар“, каза той.

Петков се качи отново на трибуната за реплика:

„Току що точно на първото изказване на първия министър от това правителство тиражът че то е независимо правителство беше счупен. През цялото време ние знаехме, че това правителство е кукла на конци на г-н Борисов“, поде той.

„Анексът, който той беше подписал, се отказа 2/3 от количеството от евтиния азерски газ в полза на Газпром с аргумента, че този газ не може да тече по никоя трябва, освен по новата Гръцката връзка. На 1 юли този довод бе сгромолясан, когато цялото количество бе прекарано по съществуващата тръба Неа Месембрия. Знаейки това той е избрал да подпише договор с Газпром, вместо за евтиния газ от азерите“, заяви Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *