Бивш военен командир от НАТО: ВОЙНАТА В УКРАЙНА Е ЗАГУБЕНА

Свят

 

На трибуната: Генерал Харалд Куят, когато беше председател на военния комитет на НАТО.

Не, тази война не е за нашата свобода!

.

Генерал Харалд Куят, който беше началник-щаб на германския Бундесвер от 2000 до 2002 г. и председател на военния комитет на НАТО от 2002 до 2005 г., си взе думата от устата и заяви, че войната на НАТО в Украйна е загубена.

В интервю за почти напълно неизвестно швейцарско списание бившият висш военен командващ в НАТО каза, че сега е крайно време НАТО да започне мирни преговори с Русия.

.

Учудващо е, че дори бивш висш командващ в НАТО е подложен на ужасна цензура от подстрекателската към война преса, когато казва такива неща. Стряскащо и напълно типично. Трезвите военни оценки нямат място. Тук военната истерия трябва да се поддържа жива до последния украинец и норвежките политици и медии не са изключение.

–––––––

– Как оценявате сегашното развитие в Украйна?

.

– Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-трудно ще бъде постигането на мир чрез преговори. Руското анексиране на четири украински региона на 30 септември 2022 г. е пример за развитие, което ще бъде трудно да се обърне. Ето защо намирам за толкова жалко, че преговорите, които се проведоха в Истанбул през март, бяха прекратени след голям напредък и постоянно положителен резултат за Украйна. На преговорите в Истанбул Русия очевидно се е съгласила да изтегли въоръжените си сили до нивото от 23 февруари, тоест преди началото на атаката срещу Украйна. Сега многократно се призовава за пълно оттегляне като предпоставка за преговори.

.

– Какво предложи Украйна?

.

– Украйна се ангажира да се откаже от членството си в НАТО и да не позволява разполагането на чужди войски или военни съоръжения. В замяна Украйна трябва да получи гаранции за сигурност от държави по свой избор. Бъдещето на окупираните територии трябва да бъде решено по дипломатичен път в рамките на 15 години, с изричен отказ от военна сила.

.

– Защо не се осъществи договорът, който щеше да спаси десетки хиляди животи и да спаси украинците от унищожаването на страната им?

.

– Според достоверна информация тогавашният британски премиер Борис Джонсън се е намесил в Киев на 9 април и е попречил на подписването. Мотивите му бяха, че Западът не е готов за край на войната.

.

– Чудовищно е какво се случва, за което лековерният гражданин няма представа. Знаеха се преговорите в Истанбул и че споразумението е близо до постигане, но от ден на ден не чухме нищо повече.

.

– В средата на март например британският Financial Times съобщи за напредъка. Подобни съобщения се появиха и в някои германски вестници. Не се съобщава обаче защо преговорите са се провалили. Когато Путин обяви частичната мобилизация на 21 септември, той за първи път публично спомена, че Украйна е отговорила положително на руските предложения на преговорите в Истанбул през март 2022 г. „Но“, каза той буквално, „мирното решение не устройваше Запада, така че всъщност наредиха на Киев да разруши всички споразумения”.

.

– Как виждате развитието на отношенията между Русия и САЩ с настоящата криза?

.

– Въпреки че рискът от конфронтация между Русия и НАТО е очевиден за всички поради войната в Украйна, Бундесверът е допълнително разоръжен, дори „канибализиран“, за да освободи оръжия и военно оборудване за Украйна. Някои политици дори оправдават това с безсмисления аргумент, че нашата свобода се защитава в Украйна.

.

– Защо смятате, че това е несериозен аргумент? Всички твърдят по този начин, дори шефът на швейцарското външнополитическо ведомство Игнацио Касис.

.

– Украйна се бори за своята свобода, суверенитет и териториална цялост. Но двата основни играча в тази война са Русия и САЩ. Украйна също се бори за геополитическите интереси на САЩ. Тяхната обявена цел е да отслабят Русия политически, икономически и военно до такава степен, че да могат да се обърнат срещу единствения геополитически съперник, способен да застраши тяхното надмощие като световна сила: Китай.

.

Освен това би било изключително неморално да оставим Украйна сама в борбата й за нашата свобода и да доставяме само оръжия, които удължават кръвопролитието и увеличават унищожаването на страната. Не, тази война не е за нашата свобода. Основните въпроси за това защо войната възникна и защо тя продължава, въпреки че можеше да приключи отдавна, са напълно различни.

.

Позовавайки се на противопоставянето на канцлера Олаф Шолц срещу изпращането на германски танкове Leopard в Украйна, Куят казва, че „дебатът за доставката на определени оръжейни системи ясно показва намерението на много медии сами да правят политика. Може да се окаже, че моето безпокойство от това развитие е следствие от дългогодишната ми служба в НАТО, включително като ръководител на Съвета НАТО-Русия и Комисията НАТО-Украйна за началник-щабове. Намирам за особено дразнещо да се поставят на карта интересите на германската сигурност и опасностите за страната ни като продължение на това. Това показва липса на отговорност или, казано по старомоден начин, много непатриотично отношение”.

.

​„Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голям е рискът от разширяване или ескалация“, предупреди Куят, добавяйки, че германската армия, германската териториална сигурност и германската индустриална мощ ще бъдат губещите, защото „Русия може да надмине западната ескалация по всяко време със собствената си ескалация“. Куят смята, че това включва използването на ядрени оръжия.

.

Няма интерес към основните медии

.

Учудващо е, че дори бивш висш командващ в НАТО е ужасно цензуриран от подстрекателската към война преса, когато казва такива неща. Стряскащо и напълно типично. Трезвите военни оценки нямат място. Тук военната истерия трябва да се поддържа жива до последния украинец и норвежките политици и медии не са изключение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *