Бивш министър дава Денков под съд. Вижте защо

България отблизо
В най-кратки срокове дело срещу премиера акад. Николай Денков ще заведе бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов, обяви самият той в ефира на Нова телевизия. Причината – вчерашната пресконференция на редовния кабинет и купищата обвинения за злоупотреби спрямо техните предшественици. Името на Христов бе споменато във връзка с договора с за внос на газ с турската компания “Боташ”.

Премиерът Денков заяви, че договорът с “Боташ” е неизгоден за България. Христов обаче е категоричен, че той е изключително важен, а похвалата е дошла от всички партньори.

 

„Договорът, за който беше казано, че е неизгоден за България, че нямаме достъп и равнопоставеност – абсолютно не отговаря на истината. Той е от изключително стратегическо и икономическо значение за страната. при подписването му бяхме поздравени от всичките ни евроатлантически партньори. Договорът с „Боташ“ дава достъп до инфраструктура, терминали и газопреносна мрежа, за да можем да доставяме синьо гориво. Алтернативи на този договор няма”, подчерта Христов.

 

Според него всичко е свързано с връщане към посредниците, както по времето на Кирил Петков.

 

Твърденията за посредници бяха отправени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а в момента заради тези обвинения Петков и Борисов са двете страни по заведено дело.

 

„Ако не изпълним квотата, разбира се дължим неустойки. Така системата се предпазва от псевдополитици, академици и други“, допълни Христов.  „Договорът е за 13 години. Световните доставчици на газ могат да дойдат през 2026 г. Заради това търговете на „Булгаргаз“, които са за 10 години бяха изместени за тогава. И се добавят тези три“, допълни той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *